Kaap Hoorn-ceremonie #2

Kaap Hoorn-ceremonie #2

Kaap Hoorn-ceremonie #2

12 oktober 2014

Vanmiddag zijn in de Middeleeuwse Oosterkerk van Hoorn door de burgemeester van de stad dr. G.O. van Veldhuizen trofeeën uitgereikt aan de kapiteins, en door Kees van Louvezijn, voorzitter van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, penningen aan de bemanningsleden en gastbemanning, van de drie schepen die een reglementaire Kaap Hoorn-ronding hebben voltooid: de ‘Europa’, de ‘Tecla’ en onze ‘Oosterschelde’. De schepen hebben deze ronding eind vorig jaar volbracht in hun gezamenlijke reis rond de wereld.
De reglementen van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders stellen dat een ronding, om in deze zin erkend te worden, moet voldoen aan enkele eisen: “een ononderbroken oceaanreis van minstens 3000 zeemijlen door een zeilvaartuig waarbij het traject van 50º Zuid tot 50º Zuid (resp. in de Atlantische en Stille Oceaan of omgekeerd) zeilend moet zijn afgelegd en waarin Kaap Hoorn moet worden gerond. De motor mag slechts hebben gedraaid om accu’s op te laden of voor een incidentele manoeuvre in een levensbedreigende situatie (waarbij te denken valt aan ‘man over boord’)”.
Oosterschelde-kapitein tijdens de ronding was Arian Poortman, bij de ‘Europa’ was het Klaas Gaastra en bij de ‘Tecla’ was het Gijs Sluik; zij ontvingen de trofee. De andere opvarenden ontvingen een penning en een bijbehorend certificaat.
Acte de présence werd tevens gegeven door de Chileense ambassadrice Maria Teresa Infante Caffi.