Heel ver weg

Heel ver weg

Heel ver weg

28 februari 2015

Update van 28 februari 2015, door Jan te Dam:
“Vanaf mijn werk op de 33ste etage van een kantoorgebouw in Den Haag, heb ik een schitterend uitzicht op de Noordzee en de Tweede Maasvlakte. Dat maakte nog weleens dat ik, en met plezier, terugdenk aan mijn eerdere reizen met de ‘Oosterschelde’ en, tot voor kort, ook uitkeek naar mijn komende reis. En hier zit ik dan weer aan boord van de ‘Oosterschelde’. Nu ik gewend ben aan het ritme van het leven op zee, kan ik weer echt genieten van dit ritme en van het zeilen. Hierbij vind ik het heerlijk, al dan niet staand aan het roer, te kijken naar de zee. Al voor de vijfde dag op rij zie je eigenlijk ook niet veel meer dan dat, rondom ons alleen de Noord-Atlantische Oceaan. Toch verveelt dat geen moment: de deining en de golven te zien en, met de bewegingen van het schip, te voelen. Zo zie je een muur van water op je af komen, zo schuift die het schip optillend onder je door. En, zo zei ik vaak tegen mijn vrouw, geen golf is gelijk aan een andere. Afhankelijk van het weer is de zee donkergrijs of heeft die blauwtinten, met of zonder schuimkoppen et cetera. Het meest bijzondere wat ik wat dat betreft gezien heb was bij de Spaanse zuidkust. Door een wisselwerking van licht en wind, kreeg de zee een haast lichtgevende groene kleur. Zeer imponerend.
Ook ‘s nachts laat de zee zich op vele wijzen zien. Vooral bij het licht van de maan en de sterren kan je de deining en golven goed zien. Is het pikkedonker dat laten die zich alleen voelen en moet je waakzaam zijn op rare schuivers. Is het mede daarom dat ik de hondewacht van 0 tot 4 uur ‘s nachts eigenlijk best leuk vind?
Kortom, al zal de tocht naar de Azoren iets meer dan negen dagen varen zijn, er is genoeg te beleven en zien aan boord. En na de Azoren hebben we ook nog wel een stuk te gaan. Voordat het zicht op de zee me zou kunnen gaan vervelen, ben ik allang weer thuis.
Ik hoop niet dat de lezers nu gaan denken dat je van varen op zee filosofisch wordt, maar de dagelijkse beslommeringen zijn wel heel ver weg als je op zee bent.”