Kirkwall

Kirkwall

Kirkwall

28 mei 2015

Aan het eind van de middag kwamen de gasten aan boord voor de reis van Aberdeen naar Oban. Na het gebruikelijke welkom hebben we rustig van de avond kunnen genieten met ongewoon weer voor Schotland, droog en rustige wind. De volgende ochtend zijn we heel vroeg vertrokken voor de minimaal 130 mijl naar Kirkwall, op de Orkneys. Minimaal 130 mijl, omdat we niet van plan waren een rechte lijn te volgen. Eerst langs de kust tot Rattrey Head en dan de Morey Firth in, om wat west te maken voor de wind naar het westen zou gaan draaien.
We begonnen op de motor, omdat de wind nog lag te slapen, maar zo rond het ontbijt werd ook die wakker en gingen een voor een de zeilen omhoog. 
We hebben de hele dag de kust gevolgd en naar alle verschillende schepen gekeken. Ook wij trokken veel bekijks. Je zag vele helikopters, die af en aan vliegen voor de olieplatforms, hun koers verleggen om even een kijkje te nemen. En zelfs de dolfijnen kwamen langs om met de boeggolf te spelen. We hebben de hele dag lekker gezeild met een zuidwesten wind en in de nacht draaide deze inderdaad naar het westen, zodat we ook de hele nacht zeilend door konden brengen. Vanochtend hebben we het tuig laten zakken net ten oosten van Mainland omdat de invaart in de wind was.
Net aangelegd aan de kade van Kirkwall en iedereen is de kant op om het eiland te ontdekken met de oude kerken, stone henges en vele andere overblijfselen van de Picten, Vikingen en de latere landheren.