Klaar voor de start

Klaar voor de start

Klaar voor de start

28 juli 2015

Na een paar drukke dagen in Kristiansand kwam gisteren de nieuwe gastbemanning aan boord. Natuurlijk eerst het gebruikelijke welkom, om daarna te beginnen met de tactiekbespreking voor de komende race. 
We gaan wedstrijdzeilen van Kristiansand naar Aalborg. Maar dat is zo’n korte afstand in een rechte lijn dat er wat waypoints zijn gezet op verschillende plekken in het Skagerrak. Eerst zullen we naar het zuidwesten varen, daar een punt ronden. Dan pal oost voor het tweede punt om naar het noorden te draaien voor het derde punt helemaal bovenin. Als we die gerond hebben is het terug naar het zuiden voor de finish. 
De weerberichten worden nauwlettend bestudeerd en daaraan wordt de tactiek opgehangen. En natuurlijk is ook de stroom een factor om naar te kijken. Waar loopt deze het hardst, welke richting waar en wanneer. Kunnen we die in ons voordeel gebruiken? 
De trainees hebben nu hun veiligheidsinstructie en gaan daarna door voor een stuk uitleg over het tuig. Om 10:00 uur gaan we los om met alle schepen in parade de haven uit te varen. Dan is er nog een paar uur de tijd voor een stukje oefening voor de race begint. De start is om 16:00 UTC en daarna zijn alle tijden voor de race in UTC. Om enige verwarring te voorkomen en fouten met de tijdrekening zullen we aan boord UTC als boordtijd aannemen. 
Over onze echte tactiek kan ik natuurlijk nu nog weinig loslaten, maar achteraf kunnen we uitleggen of het gelukt is of niet. Voor alle andere schepen: een goede race en natuurlijk een behouden vaart.