Tropisch zeilweer

Tropisch zeilweer

Tropisch zeilweer

12 februari 2016

Update van Arjen Wapenaar:
“Gisteren, woensdag, begon als een bewolkte dag. Gelukkig klaarde het langzaam op en kwam ’s middags de zon weer tevoorschijn. Intussen hadden we om 14 uur de scheepsklok een uur teruggezet. Kort daarna klonk het algemeen alarm. Man over boord! Gelukkig niet echt, maar een oefening. Een reddingsboei met fender en rookpot dreven in zee. Direct werd er actie genomen, zeilen gestreken en de koers verlegd. Binnen 5 minuten was de ‘drenkeling’ weer aan boord; de evaluatie van de oefening was positief. En die rookpot… ach, daarvan stond de vervangingsdatum toch op deze maand. Inmiddels hangt er al weer een nieuwe aan de reling.
Met het hijsen van de zeilen verlegden we ook de koers naar 230 graden, recht op de zuidkant van Martinique af. De dagen ervoor hadden we noordwest en veel te hoog gestuurd, om met ruime wind snelheid te houden en een gijp te vermijden. Nu naderen we langzaam ons doel –minder dan 300 mijl– en je merkt dat velen na 13 dagen op zee eigenlijk al weer een beetje naar land verlangen. Terwijl het aan boord toch ook zeer aangenaam vertoeven is. Het is prachtig zeilweer, de ‘Oosterschelde’ ligt heerlijk op haar roer en de koperen ploert brandt hoog aan de hemel. De thermometer is door de 30 graden gegaan; overal ruik je de zonnebrandolie. Een klein buitje vannacht voelde dan ook heerlijk verfrissend. Want binnen in de kajuit en in de hutten is het warm en benauwd.
Veel vissen hebben we niet meer gevangen: gisteren 1 dorado. Vandaag zagen we wel een fregatvogel (Fregata magnificens) en weer een gent, ditmaal een Maskergent (Sula dactylatra).”