Sule Stack en Sule Skerry

Sule Stack en Sule Skerry

Sule Stack en Sule Skerry

22 augustus 2016

Na een zeer mistige nacht kwamen we aan bij Sule Stack. Op 0.2 mijl van de rots zagen we er nog niets van, maar roken we hem wel! Duidelijk dat er vogels in de buurt waren. Pas op minder dan 1 kabel afstand zagen we de rotsen. Gelukkig klaarde het toen even op en konden we de duizenden Jan-van-genten prima zien op en rond de Stack. 
Nadat we er een rondje omheen gevaren waren, hebben we koers gezet naar Sule Skerry, om ook daar te gaan kijken. Toen werden er wat vinnen gespot op een paar honderd meter afstand van het schip, dus snel die kant op. Het bleken grienden te zijn. Daar een tijd naar staan kijken, tot de mist weer opkwam en de grienden opslokte. 
Bij Sule Skerry hadden we minder geluk, omdat we daar, door de omliggende rotsen, niet heel dichtbij kunnen komen. En de mist was te dik om het eiland goed te kunnen zien. 
Dus hebben we het opgegeven en richting de Orkney Eilanden gestuurd. Ergens halverwege spotten we een papegaaiduiker (eindelijk een!) die we probeerden te volgen totdat Helen hem ook gezien had. Maar de golven en de mist hielpen het kleine vogeltje ontsnappen voor de gasten aan dek waren. We blijven proberen! 
Gisteravond hebben we het schip vastgeknoopt bij Kirkwall om vandaag de tijd te hebben de destilleerderijen, de St. Magnus kathedraal, het Orkney-museum en de omgeving te bekijken. Vanavond zou de wind even moeten draaien naar het noordwesten, dus dan zullen we vertrekken om dichter naar ons doel te zeilen.