Vliegeren

Vliegeren

Vliegeren

12 januari 2017

De rukwinden namen vannacht niet af, maar toe. Zowel in frequentie als in kracht. Op een gegeven moment zagen we de bijboot, die aan een lange koplijn hing, als een vlieg naast het schip zweven. Met buitenboordmotor en al en ongeveer twee meter boven water. Binnenhalen durfden we hem niet, daarvoor moesten we hem nog hoger hijsen met alle risico’s van dien. Dus toen hij weer geland was hebben we er nog wat extra lijnen aan vast gemaakt. 
De ‘Oosterschelde’ deed zo te zien ook alle moeite om op te stijgen en lag te rukken en gieren achter het anker. Door de heftige bewegingen brak het anker steeds los uit de toch al slechte ankergrond en krabden we verder naar achteren. Verschillende keren moesten we weer ankerop om opnieuw dicht onder de wal te kruipen. Maar zelfs op een diepte van 10 meter, met twee ankers en 120 meter ketting per anker bleven we niet op zijn plek. 
Het plaatje, een screendump van onze elektronische kaart, laat zien welke bewegingen we deze nacht hebben gemaakt. Iedere keer dat we opnieuw ankerden gaven we de track een andere kleur. 
Lekker geslapen hebben we dus niet, maar inmiddels zijn we weer onderweg. De wind is ongeveer 6 bft en hoewel we helaas niet helemaal de goede koers kunnen voorliggen is het allemaal niet al te ruw op zee. Op naar Boa Vista.