Oversteken

Oversteken

Oversteken

4 februari 2017

Verslag van Diana:
“Vandaag is het zaterdag 4 februari. Moest ik even rondvragen want we zijn allemaal een beetje de tijd kwijtgeraakt. En dat is ook de bedoeling van vakantie, toch? De lunch (soep, ragout en broodjes) is net achter de rug en we maken ons klaar voor vertrek vanaf Santiago richting Boa Vista. Vanmorgen heeft Maarten (the Captain) ons uitgelegd hoe het werkt met de evenaar, noord en zuid, hoge- en lagedrukgebieden, stroming en vooral windrichting. En hierop aansluitend wat dat gaat betekenen voor onze lange overtocht naar Boa Vista. Voor velen van ons totaal nieuw en voor sommigen weer even ‘een opfrissertje’. Maar wel nuttig, want het geeft je meer begrip van wat er allemaal gebeurt tijdens de oversteek.
We hebben al enkele vrij lange dagen (en een nacht) op de woelige baren doorgebracht. Vanaf Sal naar São Nicolau (10 uur) door naar São Vicente (8 uur). De lange oversteek naar Santiago was 24 uur. En woelig was het zeker: windkracht 6 à 7 Bft! Voor de (tot nu toe) niet-zeilers onder ons een totaal nieuwe ervaring. En voor een enkele ervaren zeiler ook best wel nieuw. Want wanneer vaar je nou op volle zee onder deze omstandigheden? De afgelopen 24 uur hebben we dan ook echt vakantie gevierd: een mooie rondrit over Santiago. Een bezoek aan het dorp van de Rebalados, waar alles draait om familie, samenzijn en eenvoud. Een wandeling door het National Park Sierra Malagueta. Een prachtige rondrit over het eiland met gigantische uitzichten. Lekker lunchen (natuurlijk) en een bezoek aan de lokale groentenmarkt.
Op dit moment wordt het anker gelicht voor onze reis naar Boa Vista. De meesten van ons (zeer gezellige) team zien er een beetje tegenop, maar ook stiekem wel naar uit. Het is toch een overwinning als we dit hebben gedaan. En je hebt wat interessants te vertellen op verjaardagen.”