Rondje tegen de klok in

Rondje tegen de klok in

Rondje tegen de klok in

1 februari 2017

De dag voor vertrek uit Palmeira zaten Maarten en ik (Jan) eens met een weerbericht bij elkander om een reisvoorbereiding te maken. Het leek een erg goed idee om eens van de normale route af te wijken (rondje Cabo Verde met de klok mee) en de andere kant om te varen, tegen de klok in dus. Voorlopig gaat dit als een trein, we zijn eerst nogal snel naar São Nicolau gevaren en gisteren met een gemiddelde snelheid van ik denk 9 knoop (tikte de 10,5 soms aan!!!) naar Mindelo. Hier heeft de gastbemanning vanmorgen de veerpont naar Santo Antão gepakt om een stevige wandeling van de berg af te maken. Dit geeft ons, de vaste bemanning, wat tijd om onderhoud te plegen.
Het is een voordeel aan deze Cabo Verde rondreizen: om de dag varen liggen we een dag ten anker en kunnen we dus klussen aanpakken. Grote projecten zijn het niet, maar als we met een man of vier zo een hele dag aan de gang zijn, verzet je stukje bij beetje nog best wat werk. Zo zijn op het voordek door Tim (aankomend gezel aan boord) vandaag de eerder ontroeste en geprimerde plekken voorzien van een laag dekverf met anti-slip en ziet het er ineens een heel stuk beter uit. Zelf ben ik op deze dagen volop aan het lakken en ziet het houtwerk aan boord er zo langzamerhand ook weer steeds beter uit.
Je moet het leuk vinden, en als je het goed aanpakt en het is af, dan is het zeer bevredigend!
Morgen zeilen we van Mindelo naar het zuidoosten, Maio of Santiago. Met de opgegeven noordnoordoostelijke wind moet dit lukken. Hierna zullen we weer naar het noorden moeten en zal blijken of we de juiste beslissing hebben genomen aan het begin van de reis. Blijft de oostelijke wind uit, dan hebben we gedoe…
We houden jullie op de hoogte.