Amsterdam-Londen

Amsterdam-Londen

Amsterdam-Londen

26 augustus 2015

Na het gekkenhuis Sail Amsterdam was het weer tijd voor een ‘normale reis’. Maandagochtend kwamen er nieuwe gasten, voor de trip naar Londen. Toen iedereen aan boord was, zijn we zo snel mogelijk vertrokken, want de weersverwachting was niet optimaal. Na de sluis bij IJmuiden hebben we meteen de zeilen gehesen en de hele middag erg lekker gezeild op de zuidoostelijke wind die er stond. Tegen de avond hield het op met waaien, want we zaten in de kern van de depressie die ons de lekkere wind gegeven had. In die windstilte alle zeilen gereefd, want aan de andere kant van de kern zou de wind aan gaan. Echt aan! 
En inderdaad, daar kwam ze langzaam opzetten uit het noordwesten, 3 Bft, 4 Bft, 5, 6, 7 Bft. Maar noordwestelijk was wel bezeild, dus met een dichtgereefd schip niets aan de hand. Maar natuurlijk ging de wind al snel krimpen en was de echte zeilpret over. Motor erbij en hoog aan de wind verder. 
Doordat de wind steeds verder bleef krimpen, tot een westzuidwest, nog steeds 6 tot 7 Bft, zijn we een paar keer overstag gegaan om toch dichter bij ons doel te komen. Uiteindelijk draaide de wind nog verder en konden we Sunk VTS invaren tussen de windmolenparken door. Vanaf daar door naar de Long Sands bovenboei, waar het zeil eraf ging. Verder was het recht in de wind tussen de banken door, dus kruisen geen optie meer. 
Met de stroom in de kont door het Thames estuarium, hielden we een prima snelheid van rond de 6 knopen. Vanavond ging de stroom om en waren we precies op tijd bij de ankerplek aan de ingang van de Thames. Daar het anker laten vallen en nu maar wachten tot de stroom weer mee gaat staan om de rivier op de varen. Dat zal vroeg in de ochtend gaan gebeuren, wat goed uitkomt, want zo kunnen we met daglicht en de stroom mee genieten van de Thames.