We raken gewend

We raken gewend

We raken gewend

26 mei 2016

Update Gerrit:
“We begonnen met prachtig weer aan onze tocht in Bermuda. De eerste dag zo weinig wind dat we konden zwemmen. Dat deden we dan ook (bijna) allemaal. Maar de dagen daarna bleef de zon en de wind nam toe tot omstreeks 4 Bft. Dat was voor mij als ‘uitgebreide’ Noordzeekustzeiler een bijzondere ervaring. Lekker in polo en korte broek in plaats van met warmtekleding in en zeilpak. Uniek. En dan het zeilen zelf. Een lege zee, ruimte rondom. Een enkele keer een ander schip. En dan alleen nog maar zichtbaar op de AIS en niet met eigen ogen. Op een ochtend was een catamaran zichtbaar aan de horizon. Kapitein Arian had even contact via de marifoon. 
Inmiddels is de periode met allesoverheersende zon voorbij. Het regende regelmatig, zelf een keer een heel forse stortbui. Jammer genoeg waren we toen net bezig de bram te zetten. Dan blijkt geen enkel regenpak echt waterdicht. 
‘s Middags is er regelmatig een speciaal programma. Gisteren een film van de reis van de 4-master ‘Peking’ om Kaap Hoorn, de ‘verkeerde’ kant om. Dat waren heel andere omstandigheden dan wij nu ervaren. Een paar dagen daarvoor hield Maarten van Eden een inleiding over astronavigatie, zeer geslaagd. Hij is onze sterrenspecialist. ‘s Nachts wijst hij ons uitgebreid op de verschillende sterrenbeelden en planeten die dan zichtbaar zijn als de hemel helder is. 
Op dit moment resten ons nog ruim 600 mijl tot Horta. Dat zal zeker in 5 dagen lukken. Als bemanning raken we aardig gewend. Ons wachtsysteem is 4 uur op, 8 uur af. Ik heb de indruk dat we allemaal meer slaap nodig hebben dan gebruikelijk. Maar er blijft nog genoeg tijd over voor (andere) ontspanning. 
Deze tocht is voor mij een heel speciale ervaring. Ik ben blij dit niet te hoeven missen. Oceaanzeilen is een ander verhaal dan kustzeilen! Maar ik ben ook blij om straks in Horta weer even contact met het thuisfront te kunnen hebben.”