Bemanning redde solozeiler; burgemeester Aboutaleb reikt oorkonde uit

De bemanning van de ‘Oosterschelde’ heeft op 5 februari van dit jaar, midden op de Atlantische Oceaan, de Italiaanse solozeiler Salvatore Mantaci gered. Vanmiddag werd vanwege deze verdienstelijke reddingsactie een oorkonde uitgereikt aan de bemanning van de ‘Oosterschelde’ door burgemeester A. Aboutaleb. Aanwezig bij deze bijzondere gelegenheid was Salvatore zelf, speciaal overgekomen vanuit Italië. 

Toedracht
Salvatore Mantaci was in de problemen geraakt tijdens zijn Atlantische oversteek. De man dreef rond op zijn ontmaste en stuurloze jacht, dat bovendien water maakte. Kapitein Maarten Meindert de Jong werd rond 18:00 uur van de noodsituatie op de hoogte gebracht door het Maritime Rescue Co-ordination Centre Roma.

De ‘Oosterschelde’ bevond zich op dat moment op 70 mijl afstand van het zinkende jacht en besloot onmiddellijk koers te zetten naar de laatst bekende positie van de ‘Tarabaralla’. Inmiddels werd de situatie kritiek, getuige onderstaand bericht van het MRCC aan de kapitein van de ‘Oosterschelde’:

MRCC ROMA The vessel “TARABALLA” report that the situation become very dangerous. Would please proceed in maximum speed and try to contact the vessel on sat phone

Om 02:45 UTC arriveerde de ‘Oosterschelde’ bij de ‘Tarabaralla’ en ondanks het nachtelijk uur en de hoge golven kon de enige opvarende om 04:10 UTC veilig aan boord van de ‘Oosterschelde’ worden gebracht. Het wrak van het jacht werd prijsgegeven aan de zee.

Oorkonde
Namens (en in aanwezigheid van) de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen reikte de burgemeester Aboutaleb de oorkonde uit aan boord van de ‘Oosterschelde’, die voor de gelegenheid afgemeerd lag in de Leuvehaven, aan de gastensteiger van het Maritiem Museum te Rotterdam.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is in 1767 opgericht en is de oudste Nederlandse stichting. De stichting kent in individuele gevallen eremedailles toe, uit te reiken door de burgemeester van de plaats van de redding. Dit is de eerste keer dat de Maatschappij, die volgend jaar haar 250e verjaardag viert, een redding door een schip, op volle zee, honoreert en daarom is dit een bijzondere gelegenheid. Het is ook bijzonder dat in dit geval een zeiler is gered door een zeilschip en dan ook nog door een varend monument, de laatste Nederlandse zeilende koopvaarder, de driemaster ‘Oosterschelde’, die volgend jaar haar 100ste verjaardag viert.

De bemanning bestond ten tijde van de hulpverlening uit kapitein Maarten Meindert de Jong, stuurman Jan Gores, matrozen Jan-Willem Bos, Anna Hvalsoe Andersen en Jeanne Franca Wagner, trainee Lisa Magnin en kok Fennardie Bosma.