De pont naar Santo Antão

Al vele jaren maken we ‘DE’ wandeling op Santo Antão, vanuit de krater omhoog en dan een lang meanderend ezelspad omlaag, de groene vallei in. Hier is ook al veel over geschreven, hoe mooi het was, dat het toch wel zwaar was, of juist prima te doen, op mooie, heldere dagen het prachtige uitzicht vanaf boven, op mistige dagen het dikke, koude wit en alleen de geuren vanuit het dal…
Maar er wordt maar weinig geschreven over de bijzaken, vandaar vandaag wel een keer. De dag begint erg vroeg, meestal zitten we al om zes uur ‘s ochtends aan het ontbijt. Dan gaan we naar de pier waar de ferry ligt te wachten voor vertrek. Die ferry heeft al een heel leven achter zich, of zelfs twee zou je kunnen zeggen.
Als je goed kijkt, zie je de eerste naam nog op de romp gelast zitten. Het is inmiddels allemaal wit geschildert, maar van dichtbij zie je het duidelijk staan; OOST-VLIELAND. Dit moet natuurlijk Nederlands zijn en het is dan ook een oude Nederlandse veerpont, met vele jaren trouwe dienst achter haar naam. Maar na haar dagen over de Waddenzee heeft het schip nog meer van de wereld gezien. Vanuit Nederland is ze naar IJsland verhuisd om daar (van horen zeggen) voor de Hurtigruten dienst te doen. Na een aantal jaren in de koude wateren van het noorden, slijt ze nu haar oude dag in de subtropische wateren van Cabo Verde als ferry tussen Mindelo en Porto Novo en ze brengt elke twee weken onze gasten veilig heen en weer.
Wat naast de nog zichtbare oude naam ook leuk is, zijn de bordjes die aangeven waar wat is op het schip. Ook deze hebben nog de Nederlandse benamingen, met de portugese namen erbij geschreven. Ook hangt er nog een poster uit de tijd van de noordelijke wateren met de vogels die te zien zijn in IJsland. Zo is het eenvoudig te zien dat het schip al een mooie, lange geschiedenis heeft.
Inmiddels hebben we Mindelo achter ons gelaten en zeilen we in de richting van Fogo. Volgens de weerberichten hebben we een kleine ‘window’ om met rustig weer daar te liggen èn op tijd weer terug naar het noorden te komen. Op tijd, omdat de verwachting is dat er stevige wind uit het noorden gaat komen, wat de terugweg erg lastig zou kunnen maken.
Nu maar hopen dat het weerbericht wat Fogo betreft klopt..