Regen

Update door kapitein Maarten:
“Heel hard gaan is leuk en goed voor de moraal, maar we moeten ook ergens aankomen… Dus het ‘gewoon’ zo hard mogelijk naar het westen knallen’ is voorbij.
De wind draait steeds meer naar het oosten, wat ervoor zorgt dat we steeds ruimere wind moeten varen. Gisteren hebben we de bezaan, schoener en kluivers laten zakken en de fok weer omgewisseld voor de breefok. Zo, een ruime wind sturend, de nacht in gegaan. De wind zou wat toenemen, maar er werd niets geks verwacht.
Toch werd het een nacht van scherp zijn en erg goed sturen…
Net na het diner kwam de eerste echte bui over ons heen. Die bracht een boel regen en een beetje extra wind. Lekker voor het schip, omdat zo al het Sahara-zand wat we de afgelopen maanden hebben verzameld in de masten, eraf spoelt.
Niet veel later kwam de tweede bui; een stuk groter en vooral een stevige variabele wind. Dus goed opletten met sturen! Daarna kwamen bui na bui na bui over ons heen en tegen de ochtend leken we wel verzopen katjes. Maar het schip is lekker schoon.
Vanochtend hebben we het grootzeil laten zakken en de bram gehesen. Nu varen we dus met een muur van vierkante zeilen, plat voor de lap. Het slingert wat (niet veel meer dan we al deden), maar het brengt ons wel in een rechte lijn richting Barbados.
Barbados? Ja, Barbados. Aan het begin van de reis hebben we aan iedereen de prijsvraag gesteld; waar en wanneer zullen we als eerste ons anker laten vallen? Dat heeft iedereen ingevuld (op de stuurman en mij na) en daaruit blijkt dat bijna iedereen verwacht dat we als eerste Barbados aan zullen doen. Altijd leuk om aan een verwachting te voldoen, als dat kan. Daarbij ben ik nog nooit op Barbados geweest…”