Île Bonaventure

Een aantal dagen hebben we echt heel lekker kunnen zeilen. Met de ‘Gulden Leeuw’ naast ons zijn we een paar dagen onder vol tuig naar het noorden en daarna het westen gevaren. Het ging niet hard, maar het was zeker genieten. We hebben een kleine omweg gemaakt langs Île Bonaventure om daar de Jan-van-genten-kolonie te bekijken. We zagen honderden Jan-van-genten, alken, kleine alken en zeekoeten. Een stukje verder kwam er een vinkje een tijdje bij ons aan boord, we denken een witbandkruisbek. 
Ook hebben we een aantal keer walvissen gespot. Vele malen zien we spuiters omhoogkomen. Alleen meestal van best een afstand, waardoor determinatie onmogelijk is. Af en toe zien we ook een rug of een staartvin, we denken van bultruggen. En gisteren kwamen er een paar dolfijnen langs, maar die hadden blijkbaar elders een afspraak, want ze zwommen zonder enige interesse het schip voorbij. 
Inmiddels varen we naar het westzuidwesten, naar de ingang van de Saguenay. Naar men zegt een prachtig fjord met veel walvissen en beloega’s. Die heb ik nog nooit in het echt gezien, dus ik ben benieuwd.
De wind en de stroom zijn tegen ons, dus we varen op de motor en hard gaat het niet. Maar we houden ons wel bezig met klasjes op dek en vanavond hebben we filmavond. Verder hebben we prachtige zonsopkomsten en -ondergangen en zitten we dicht genoeg onder de kust om te kijken naar de kleine dorpjes die we voorbijvaren.