Open schip

Open schip

Open schip

10 juli 2017

Het houden van een open schip is iets wat bij de meeste festivals gedaan wordt. Op zich klinkt het als een relaxte dag. Beetje rondhangen op dek en gezellig praten met de mensen die aan boord komen om een kijkje te nemen op en in het schip. En het klopt dat je af en toe echt heel leuke gesprekken hebt met oprecht geïnteresseerde mensen. 
Jammer genoeg hebben de meesten dezelfde vragen en na 100 keer hetzelfde antwoord wordt het langzaam vermoeiend. Niet dat zij er iets aan kunnen doen dat ze het niet weten, sterker nog: leuk dát ze interesse tonen en het vragen, maar toch… En als je dan bedenkt dat er de afgelopen dagen zo’n 2000 man per dag over het schip gewandeld hebben…
Daarbij heb je natuurlijk het hele festival eromheen: draaiende generatoren, minimaal 2 shantykoren die elkaar op volume proberen af te troeven, huilende kinderen (altijd een genot om naar te luisteren), helikopters die de hele dag overkomen, rondvaartboten die erg kunnen genieten van hun eigen toeter, rondscheurende jetski’s en speedboten (het liefst met hun eigen muziek lekker hard aan, want ze houden, net als ik, niet van shantykoren) …. 
Dat alles bij elkaar maken het erg vermoeiende dagen.
Maar er zijn ook dingen waar ik erg van kan genieten en de gedachten een beetje afleiden, zoals: elke fotocamera werkt hetzelfde: “Druk op de knop”. Maar iedereen die vraagt of je een foto kan maken, zal gaan uitleggen dat je op het knopje moet drukken. Vind ik leuk! 
En aangezien mensen het leuk vinden om aan het roer te draaien, laten we ze dat ook doen. Maar eens in de zoveel tijd moeten we het roer weer in het midden zetten. Daarbij viel in Boston op dat de mensen daar graag naar stuurboord draaiden en hier in Canada (in Charlottetown én in Miramichi) werd graag naar bakboord gedraaid. Dat terwijl we in alle drie de plaatsen met stuurboord aan de kant lagen. Kan je dan zeggen dat Amerikanen liever naar de kant toe sturen en Canadezen liever van de kant af…?
En de vele mensen die hun dankbaarheid uitten dat je gekomen bent, geeft natuurlijk een goed gevoel! Maar na een paar dagen open schip is het toch altijd weer heel lekker om te ‘mogen’ vertrekken. Zeker als je, zoals nu, alle zeilen kan zetten en heerlijk kan zeilen!