Masten

Vandaag zijn de drie masten uit het schip gehaald. Bijgaand enkele foto’s van het werk. Op onze Facebook-pagina staat een time-lapse-filmpje van het werk.
Het was een lange, drukke dag, die helaas in mineur eindigde. Bij het horizontaal hijsen van de laatste mast bleef een van de singels haken achter een harpsluiting. Door het plotseling losschieten kreeg de steng (de topmast) zo’n schok te verwerken dat deze scheurde. Een grote en onverwachte tegenvaller. Het ziet er gelukkig naar uit dat het wel hersteld kan worden en maandag gaan we meteen beginnen aan de reparatie ervan.
Gelukkig kwamen de masten zelf en de boegspriet veilig op de kade. Voor het eerst sinds de restauratie is de ‘Oosterschelde’ dus weer helemaal ‘kaal’. De komende dagen gaan we verder het schip klaar te maken voor de straalloods. Boven de masten zullen we tenten bouwen en daarna gaan we ze allemaal kaalkrabben en lakken.