Grog-fabriek

Het makkelijk van één groep is dat ze eensgezinder zijn in wat ze willen. Bij deze groep is het duidelijk: veel wandelen, natuur en cultuur. Daarom de tour op São Nicolau anders gedaan dan we gewoonlijk doen. Eerst zijn we naar Monte Gordo, het nationale park, gereden. Daar een stuk gewandeld op de berg en daarna de hele berg af gelopen richting Ribeira Brava. Een prachtige, maar loodzware wandeling tussen de gewassen en kleine nederzettingen. Ongeveer op tweederde van het stuk staat een grog-‘fabriek’, midden tussen de rietsuikervelden. Daar pauze gehouden en gekeken hoe de grog gemaakt wordt.
Eerst de rietsuiker persen om de melasse eruit te krijgen. Die melasse laten ze vervolgens gisten en de uitgeperste rietstengels worden op een hoop gegooid om te drogen. Na de gisting komt het destilleren, maar daar is warmte voor nodig. Als brandstof worden de inmiddels gedroogde rietstengels gebruikt en de uiteindelijke as wordt weer over de velden gestrooid.
Bij de destillatie wordt de alcoholdamp door een pijp geleid die wordt gekoeld. Meestal gebeurt dat door de pijp in een spiraal door een bak water te laten lopen. Hier hebben ze een rechte pijp met een stuk bamboe eromheen waardoor ze water laten stromen. Het komt op hetzelfde neer, alleen is dit makkelijker om te maken. Zo veel mogelijk wordt alles met natuurlijke (grond)stoffen gedaan en niets wordt verspild!
Na dit leerzame uitje zijn we inmiddels onderweg naar Boa Vista, waar we gaan genieten voor een dagje strand.