MOB-oefening

De laatste dagen ging het erg snel en hebben we ons best gedaan om niet veel te vroeg aan te komen.
Een van de manieren is om een man-overboord-oefening te doen. Tijdens het zeilen gooide Jan-Willem ‘ineens’ een fender overboord en riep: “Man overboord”. Snel de zeilen naar beneden, de motor aan, iemand de mast in, loodsladder klaar, iemand in een immersion suit en harnas klaar, het markusnet erbij, enzovoorts. Maar blijkbaar zijn we inmiddels aardig op elkaar ingespeeld en binnen 10 minuten was de ‘man’ veilig aan boord en stonden we alweer zeilen te hijsen.
Leuke oefening, maar weinig tijd verloren
Uiteindelijk zijn we dan ook 24 uur eerder dan gepland de haven van Bermuda binnen gezeild. Daar zie je iedereen altijd volop van genieten. De crew, de gasten, de mensen op de kant, mensen op andere bootjes in de haven, ja, zelfs de loods stond ervan te genieten! Vlak voor de ankerplek hebben we de zeilen laten zakken, waardoor we, vanaf de uitgang van het Northeast Providence Channel bij de Bahama’s tot aan de ankerplek in de haven van St George, alles onder zeil gedaan hebben.
Vanochtend zijn we bij het Zweedse opleidingsschip ‘Gunilla’ langszij gegaan en hebben, ondanks de regen die ons nog steeds achtervolgd, een heerlijke onderhoudsdag gehad.