Op zoek naar wind

Tijdens onze stop in Bermuda kregen we een nieuwe groep gasten aan boord. Met een twintig sterke gastbemanning was het vanochtend tijd voor vertrek. Maar eerst moesten we uitklaren. Nadat Jan wat heen en weer gegaan was tussen het schip en de customs met allerlei lijsten, kwam er een zeer vriendelijke meneer van de douane met nog meer formulieren en een stempel. Binnen een half uur hadden we onze ‘clearance’. Dus, klaar voor vertrek! Nee, toch nog niet helemaal. We moesten even wachten op Bermuda Radio, die wilde checken dat we écht zonder loods mogen vertrekken. Maar ook dat was vrij snel opgehelderd en toen konden de lijnen los. Natuurlijk wilden we de haven uitzeilen; we hadden een paar zeilen voorbereid, waaronder de breefok. Het zag er mooi ‘voor de wind’ uit, perfect voor dat grote zeil. Alleen draaide net voor vertrek de wind met ruim 90 graden! De plannen werden gewijzigd en snel hebben we ook andere zeilen voorbereid.
Eenmaal vrij van de kade gingen de eerste zeilen omhoog en kon de motor uit zijn werk. Terwijl we nog meer zeil aan het zetten waren zeilden we door de Town Cut naar het open water. Eenmaal buiten moesten we nog een klein stukje binnen de boeien blijven voor we konden afvallen en de nog steeds klaarliggende breefok konden hijsen.
Een prima begin van onze reis naar de Azoren. Het zou alleen niet zo blijven. Langzaam maar zeker werd de wind minder en minder en uiteindelijk hebben we aan het eind van de middag de zeilen moeten laten zakken en de motor gestart. We varen een veel noordelijker koers dan de rechte lijn, omdat we op zoek moeten gaan naar de wind. Tussen Bermuda en de Azoren ligt eigenlijk één groot hogedrukgebied, waar we de noordkant van willen vinden om de bijbehorende westelijke winden te benutten.