Het zit erop!

Het zit erop!

Het zit erop!

18 juli 2018

Afgelopen nacht zijn we zo ver mogelijk naar het zuiden gevaren, omdat er voor vandaag zuidelijke winden voorspeld waren. Rond negen uur zaten we zuid genoeg en ging de stroom ook weer om, dus zijn we overstag gegaan. Aangezien er nog een zuidoostelijke wind stond gingen we eerst weer een stukje naar het noordoosten. Maar dat mocht geen probleem zijn, want de wind zou gaan draaien. Vandaag gingen we onze slag slaan!
Maar toen kwam het bericht over de radio dat de finishtijd met negen uur vervroegd was naar 14:00 UTC! Dus hadden we ineens nog maar 6 uur de tijd in plaats van 15! Dat nieuws maakte ons natuurlijk niet heel vrolijk, omdat dit betekende dat we hele nacht voor niets naar het zuiden gevaren waren, omdat we de finish nu toch niet zouden gaan halen!
Toen de eerste teleurstelling voorbij was, hebben we ons vol overgave op de laatste paar uur van de race gestort. Het bleek een goede tactiek om zuidelijk te zitten, want het weerbericht kreeg gelijk: de wind draaide langzaam maar zeker steeds zuidelijker. En we kregen als bonus nog een paar stevige buien over ons heen met een stevige wind erin. En als je een paar dagen met rustig weer hebt gezeild en ineens is er een wind die je dik boven de negen knopen laat varen, dan maakt die regen ook niets uit. Gaan met die bak!
Aangezien de race bijna ging eindigen was het zaak om zo snel mogelijk zo dicht mogelijk bij de finishlijn te komen. En omdat wij erg hard en redelijk de goede kant op gingen, was het een positief bericht om te zien dat de directe concurrenten lagen te dobberen.
Inmiddels is de race dus afgelopen, maar wij zeilen lekker verder. De weerberichten hadden gelijk en we hebben Esbjerg mooi bezeild en zullen dus ook vannacht zeilend doorbrengen.
Toen kwamen de resultaten binnen; zoals verwacht, omdat we onze slag niet echt meer konden slaan, eindigden we niet heel hoog. De zesde plaats in onze klasse (van de 15) en 20ste overall. Maar we eindigden wel als eerste Nederlandse schip en daar kunnen we toch een beetje trots op zijn!