Weer eens wat anders

Af en toe zit er ook in het stabiele Kaapverdische weer een schommeling. Soms waait het een paar dagen een stuk harder dan normaal, soms helemaal niet. Maar ook de windrichting is soms aan veranderingen onderhevig. Is het normaal noordoostelijk, soms waait het een stuk noordelijker en soms een stuk oostelijker. En het zijn die veranderingen die ook de variatie in de route mogelijk maken.
Dat is ook nu het geval: de wind is nu nog iets noordelijker dan noordoost met 15-20 knopen, de verwachting is dat het bijna oostenwind gaat worden. En deze wind komt dan precies op het moment dat wij naar het oosten willen. Dat is niet handig! Dus hebben we besloten om weer eens wat anders te doen en langer bij de Sotavento-(benedenwindse)eilanden te blijven en te wachten tot de wind naar het oosten draait, om dán pas ‘omhoog’ te gaan richting São Vicente.
Maar waar moeten we dan wachten? Nou, met oostenwind kunnen we vanaf elk eiland wel naar Mindelo komen, dus moeten we misschien wel naar het enige eiland waar we, sinds mijn eerste keer in 2008, nog nooit geweest zijn: Brava. Dit beslissingsmoment vond plaats op Santiago. En tussen Santiago en Brava ligt het jongste eiland van de archipel, Fogo, dus zijn we daar eerst gestopt. Vandaag hebben de gasten een tour op deze vulkaan met wijngaarden. Dat moet een mooie dag worden!
En morgen gaan we dan misschien, wél, eindelijk, écht bijna zeker, naar Brava!