Hebriden 1 Oban-Ullapool

Aan boord: donderdag 9 augustus 2018 17:00 uur, Oban, Schotland
Van boord: zondag 19 augustus 2018 09:00 uur, Ullapool, Schotland
Prijs 2-persoonshut: € 1500,- p.p. volpension
Prijs 4-persoonshut: € 1250,- p.p. volpension

Reisbeschrijving
Deze zeilreis leidt naar vrijwel onbewoonde streken die de natuurliefhebber zullen aanspreken. Aan de kust van Schotland vinden we diep ingesneden lochs en kleine vissersplaatsjes. De honderden eilanden van de Hebriden zijn zeer geïsoleerd en het gebied is rijk aan zeevogels, die vaak op steile klifwanden broeden. Met een relatief klein schip als de ‘Oosterschelde’ komen we op bijzondere plekken, die over land niet te bereiken zijn.

Tijdens de overtochten tussen de verschillende eilanden is de kans groot dat we walvissen, reuzenhaaien en robben zien. We gaan onze uiterste best doen om St Kilda te bezoeken, maar weer en wind zijn van zeer grote invloed in dit gebied. Ook als het niet lukt om St Kilda te bereiken zijn er talloze andere bijzondere plekken in dit gebied die de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens de reis zal zoveel mogelijk worden gezeild. Naast de prachtige natuur heeft Schotland een lange, bewogen geschiedenis. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de kastelen en standing stones. En velen die aan Schotland denken, denken ook aan whisky. Daarom zal er veel tijd zijn ingericht om alle aspecten van dit bijzondere gebied aan land te verkennen.

VAN DAG-TOT-DAG
Dag 1. De bemanning heet u welkom aan boord. De hutten worden ingedeeld en u maakt kennis met uw medeopvarenden. De kapitein houdt zijn praatje over het reilen en zeilen en de veiligheid aan boord. In de avond zullen we uit Oban vertrekken en een baai uitzoeken voor de nacht.

Dag 2. We vertrekken op tijd en varen onder het eiland Mull langs. Aan de westkust van Mull vinden we vele kleine rotsachtige eilandjes. Het eiland Staffa is opgebouwd uit (meest zeshoekige-) basaltkolommen en wordt bewoond door talloze vogels. Met de bijboten landen we op het eiland en bezoeken we Fingal’s Cave, een diepe basaltgrot waar Mendelssohn zich liet inspireren tot de Hebriden-Ouverture. Verder nemen we de tijd voor een wandeling. Omdat we bij het eiland niet goed kunnen ankeren zullen we in de avond naar Tobermory zeilen.

Dag 3. We worden wakker in de beschutte baai van Tobermory met een mooi uitzicht op de gekleurde huisjes van het dorp. Hier hebben we tijd voor een wandeling door het park rond de baai, een warme chocomel op een terras of een tour door de Tobermory Distillery. Er is ook een klein museum te vinden in het pittoreske dorp.

Wanneer iedereen weer aan boord is halen we het anker op en zeilen we naar het noordwesten voor een rustige nacht bij het eiland Muck.

Dag 4. In de ochtend zullen we lekker wandelen op het kleine eiland, een frisse duik nemen in de baai, of gewoon genieten van de natuur om ons heen. Dan hijsen we de zeilen voor een korte tocht naar Canna, een van de ‘small islands’. Dit eiland met een oppervlakte van 11,3 vierkante kilometer telt 19 inwoners en is een broedplaats voor vele zeevogels zoals de noordse stormvogel en de papegaaiduiker.

Dag 5. Al vroeg vertrekken we richting het eiland Skye. Net als op veel andere eilanden van de Hebriden wordt op Skye nog veel Gaelic gesproken. De bewoners omschrijven het eiland poëtisch: “Het eiland van mist onder de schaduw van de hoge bergen.” 

Hier hebben we volop de keuze wat we gaan doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar Dunvegan om een bezoek te brengen aan het kasteel en de omliggende tuinen, een zeehondenkolonie bekijken of misschien naar Talisker voor een whisky-tour.

Dag 6. Vandaag zetten we zeil en varen richting St Kilda, ongeveer veertig mijl ten westen van de Buiten-Hebriden. Tijdens deze oversteek zullen we genieten van het zeilen, de vergezichten, de vogels en misschien spotten we een walvis. Sommige dolfijnsoorten zwemmen graag met schepen mee. We zullen waarschijnlijk laat in de avond aankomen en het anker laten vallen bij het hoofdeiland Hirta.

Dag 7. Hirta, St Kilda. We blijven hier de hele dag in de baai voor anker zodat we alle tijd hebben om alles goed te ontdekken.

St Kilda ligt zo’n 40 zeemijlen westelijk van de Buiten-Hebriden. Het is een kleine groep eilanden, met Hirta als grootste. Hirta is sinds mensenheugenis bewoond door de Kelten.

De Keltische gemeenschap op St Kilda is duizenden jaren aangewezen geweest op wat de eilandengroep heeft te bieden. Schapen en vogels en een enkele koe. Vlees, vet, eieren en wol. Tienduizenden vogels werden elk jaar gevangen, vooral alken, stormvogels en Jan-van-Genten. Halsbrekende toeren moesten worden uitgehaald om op de kliffen te komen; vooral de eilanden in het noorden (Boreray, Stac Lee en Stac Armin) zijn niet meer dan steile rotsen. In de oude feodale tijd was de eilandengroep eigendom van de clan MacLeod of MacLeod.

Begin van de vorige eeuw leefde de St Kildans uitzonderlijk primitief vergeleken met de rest van Europa. Zij leefden van enkele schapen, wat landbouw en vooral van de vogelvangst. Jaarlijks voer een schip met levensbenodigdheden, zoals messen, naald en garen naar het eiland. Deze goederen werden geruild voor gedroogde vogels en tweed. De oude feodale Keltische gemeenschap van St Kilda is geleidelijk verdwenen. Op 29 augustus 1930 zijn de laatste 36 bewoners door de Britse regering verwijderd. In 1957 werd de National Trust of Scotland eigenaar en werd St Kilda een natuurreservaat. De National Trust heeft het toerisme op St Kilda bevorderd en enkele woningen, de kerk en de school gerestaureerd. In 1986 is St Kilda opgenomen in de Unesco World Heritage List.

Op St Kilda broeden zo’n 20 vogelsoorten, meer dan een miljoen vogels met zo’n 300.000 nesten. Op Boreray en de Stacs broedt een kwart van alle Jan-van-Genten van de Noordelijke Atlantische Oceaan, zo’n 60.000 paren. De meest voorkomende zeevogel in de archipel is de papegaaiduiker, ooit waren er zelfs miljoenen paren. Speciaal is de St Kilda-winterkoning, met een iets grotere bek en met een ander lied; men schat dat er zo’n 250 paren zijn. Van alle zeevogeleilanden is er geen dat vergeleken kan worden met St Kilda.

Dag 8. We vertrekken vroeg van St Kilda voor weer een lange oversteek. 40 mijl naar het noordoosten liggen de Flannan eilanden, een spectaculaire plek om zeevogels te bekijken. Bij deze zeer kleine eilanden is het niet mogelijk om aan land te gaan, dus zeilen we verder op weg naar de Noordkaap, genaamd de Butt of Lewis. We zeilen soms dicht onder de ruige kust met zijn diepe inhammen, baaien en zandstranden. Regelmatig worden rond de Butt of Lewis orka’s waargenomen.

Dag 9. We zoeken een plek in de natuurlijke beschutte haven van Stornoway. Stornoway is de enige stad op de Westelijke Hebriden en telt 8000 inwoners. Er is een museum dat een overzicht geeft van het eilandleven. In de haven woont een grijze zeehond, ‘de havenmeester’ en rond Lewis Castle is een bos met de enige roekenkolonie van de Hebriden en mooie wandelpaden. Met de bus kunt u naar de Calanais Standing Stones; een verzameling staande stenen uit de vroege bronstijd.

Dag 10. Vandaag zullen we oversteken naar het vaste land en het prachtige Loch Broom in varen om onze bestemming, Ullapool, te bereiken. Een rustiek dorpje met vele wandelmogelijkheden. Hier maakt onze kok een uitgebreid afscheidsdiner en sluiten we de reis feestelijk af.

Dag 11. Na het ontbijt worden de tassen gepakt en nemen we afscheid van elkaar.

Algemeen
Deze reisbeschrijving is bedoeld om u een indruk te geven hoe een reis eruit zou kunnen zien. Weer en wind zijn van zeer grote invloed in dit vaargebied. Afhankelijk van weer en wind kan het reisplan worden aangepast, maar we zullen altijd zoveel mogelijk zeilen en zo veel mogelijk verschillende aspecten van dit gebied ontdekken.

* Transfer
U dient bij deze reis zelf zorg te dragen voor uw transfer. We kunnen u op verzoek in contact brengen met een boekingskantoor die tickets kan boeken voor u.