Mijlenmaker Douarnenez-Oban

Aan boord: maandag 30 juli 2018 10:00 uur Douarnenez, Frankrijk
Van boord: woensdag 8 augustus 2018 09:00 uur Oban, Schotland
Prijs 2-persoonshut: € 990,- p.p. volpension
Prijs 4-persoonshut: € 850,- p.p. volpension

Reisbeschrijving
De reis van Douarnenez naar Oban is ongeveer 550 zeemijlen lang. Een deel daarvan gaat over open water naar de Ierse zee. We moeten vooral in de eerste dagen een beetje geluk moeten hebben met de windrichting. Noordwestelijke wind is ongunstig, maar bij de meeste andere veel voorkomende windrichtingen in dit gebied zouden we de eerste dagen meteen een flinke afstand kunnen afleggen. Eenmaal in de Ierse zee of bij de Schotse kust zijn tal van prachtige baaien en ankerplekken waar we de laatste dagen van onze reis in rustig tempo van kunnen genieten.

Dag 1. U komt aan boord in Dournenez. Dit typisch Bretonse vissersplaatsje kent een mooi historisch centrum. Het schip ligt in de haven, maar door het getijverschil van wel 6 meter, kan het zijn dat we niet met een loopplank aan boord kunnen, maar dat de bemanning u met de bijboot komt ophalen. De hutten worden ingedeeld en de kapitein houdt zijn praatje over het reilen en zeilen en de veiligheid aan boord. Iedereen krijgt de gelegenheid zich aan elkaar voor te stellen. De kapitein bespreekt het laatste weerbericht en we maken ons klaar voor de oversteek van Biskaje naar de Ierse Zee.

Dag 2 t/m 5. We zijn op zee en varen continu door. Iedereen wordt ingedeeld in een zeewacht en krijgt -naar vermogen- een taak bij het sturen, navigeren, het stellen van de zeilen of als uitkijk. Er is voldoende te zien onderweg. We kunnen bezoek van dolfijnen verwachten of misschien wel de rugvin van een reusachtige maanvis spotten. Zeevogels zijn er ook ontzettend veel. Juist op rand van het continentale plat, de overgang van het Engelse Kanaal naar de Atlantische Oceaan, is de zee rijk aan vis en honderden Jan-van-Genten duiken hier naar hun maaltijd. Maar natuurlijk trekt de rijke zee ook vissersschepen aan. Bovendien kruisen we hier de drukke vaarroutes naar en van de grote havens van Europa. We zullen ons geen moment vervelen!

Dag 6 en 7. Eenmaal goed in de Ierse zee is er veel minder scheepvaart. We varen door dit prachtige gebied met zijn vele eilanden en rotsen. In een van de baaien gaan we ten anker voor een wandeling en/of barbecue aan dek.

Dag 8. Nu we eenmaal in de buurt van onze eindbestemming zijn doen we rustig aan. Aan de westkust van Mull vinden we vele kleine rotsachtige eilandjes. Het eiland Staffa komt als een steile, vulkanische rotswand tevoorschijn. Dit eiland wordt bewoond door talloze vogels. Mendelssohn liet zich op Staffa inspireren tot de Hebriden-Ouverture. Met de bijboten bezoeken we Fingal’s Cave, een diepe basaltgrot waarnaar in de ouverture wordt verwezen. We gaan aan wal voor een wandeling.

Dag 9. In de middag komen we aan in Oban. Dit druk bezochte stadje ligt aan een beschutte baai en is een bezoek zeker waard. De haven wordt gebruikt door vissers en veerboten naar tal van eilanden. Na onze lange reis is het leuk om de avond door te brengen met een mooie wandeling of een bezoek aan een plaatselijke pub.

Dag 10. Na het ontbijt nemen we afscheid van het schip elkaar en reizen naar huis.

Algemeen
Deze reisbeschrijving is bedoeld om u een indruk te geven hoe een reis eruit zou kunnen zien. Afhankelijk van weer en wind kan het reisplan worden aangepast, maar we zullen altijd zoveel mogelijk zeilen. 

* Transfer
U dient bij deze reis zelf zorg te dragen voor uw transfer. We kunnen u op verzoek in contact brengen met een boekingskantoor die tickets kan boeken voor u. U kunt per trein naar Frankrijk reizen of vliegen naar Brest. Vanuit Oban kunt u per trein naar Glasgow en vanaf Glasgow terugvliegen naar Nederland.