‘Helena’ Culinair 2019

Proef het beste van de seizoenen aan boord zeilschip ‘Helena’

Deze vier tochten staan in het teken van heerlijk eten, bereid door onze fameuze kok Fred Kaper. Het hele jaar door genieten we van smakelijke gerechten aan boord van de ‘Helena’. Tijdens het eten varen we door de havens van Rotterdam en op het open water van het Haringvliet.

Varen met een 40 meter lange originele stevenaak uit 1875 is een unieke belevenis. Aan boord wordt iedereen uitgenodigd om te helpen met het zeilen van het schip. Lieren bedienen, zeilen hijsen en zelfs sturen. Of lekker op het dek, genietend van het kabbelende water. Niets moet en (bijna) alles mag!

We proeven alleen de beste producten van het seizoen. We beginnen ‘Helena Culinair’ wanneer net de eerste kreeft uit de Oosterschelde is gehaald. We vertrekken vanuit Zierikzee voor deze lekkernij. Daarna krijgen we het aspergeseizoen en een zeiltocht op de Maas. Vervolgens genieten we van de nieuwe haring en andere verse vangst in Vlaardingen. Tijdens de vierde tocht krijgen we heerlijke mosselen 3 verschillende manieren bereidt terwijl we varen door het ‘Manhattan aan de Maas’. En ‘Helena Culinair’ wordt afgesloten met een actieve zeiltocht op het Haringvliet en daarbij een wildgerecht.  

Oosterschelde Kreeft
Datum: zaterdag 30 maart 2019
Op- en afstap: Zierikzee
Tijd: 17:00 – 21:00 uur
Prijs: € 69,- (€ 59,- + € 10,- extra supplement voor de kreeft)

We vertrekken vanuit Zierikzee en zeilen op de Oosterschelde. Hier zijn net de eerste kreeften uit het water gehaald. Kom aan boord, en geniet van dit heerlijke menu van Fred.

Menu
Huisgemaakte kreeftenbisque met Armagnac
***
Gegratineerde kreeft Thermidor
Taartje van Roseval- en zoete aardappel
Roergebakken jonge peultjes met zeekraal
***
Luxe mini baveroises met saus Sabayon
***
Koffie en bonbons

Appetijtelijke Asperges
Datum: zaterdag 11 mei 2019
Op- en afstap: Veerhaven
Tijd: 17:00 – 21:00 uur
Prijs: € 59,-

Menu
Velouté van asperges met kervel
***
Luie vrouwkes met gebraiseerde kalfstong
Gekookt henneneitje en waterkers
Nieuwe aardappeltjes met dille
Hollandaisesaus met saffraan
***
Aardbeien met grand Marnier en Romanoff saus
***
Koffie en bonbons

 

Verse Vangst en Hollandse Haring
Datum: zaterdag 15 juni 2019 
Op- en afstap: Vlaardingen
Tijd: 17:00 – 21:00 uur
Prijs: € 59,-

Menu
Verse Nieuwe haring 2018
Matjes Berliner art (sjalotjes, appel, augurk en crème fraîche) vergezeld met een glaasje Korenwijn
***
Kreeftenbisque met armagnac en room
***
Gestoofde regenboogforel
Taartje van Roseval- en zoete aardappel
Roergebakken jonge peultjes met zeekraal
***
Luxe mini-bavaroises met saus sabayon
***
Koffie en bonbons

Mosselen op de Maas
Datum: Zaterdag 13  juli 2019
Op- afstap: Leuvehaven, Rotterdam
Tijden: 17:00 – 21:00 uur
Prijs: € 59,00

We vertrekken uit de Leuvehaven en varen door de Rotterdamse havens. We genieten van de mosselen, en van het uitzicht op ons eigen ‘Manhattan aan de Maas’.

Menu:
Romige mosterd/bier soep met kaascrouton
***
Zeeuwse mosselen Traditionelle
Zeeuwse Mosselen op z’n Catelaans
Zeeuwse Mosselen di regio Vecchi
Stokbrood met kruidenboter en tapenade
Saffraan risotto
Oreille pasta
Frisse zomersalade
***
Diverse bosvruchten met sorbetijs
***
Koffie en bonbons

Wild op het Water

Datum: Zondag 27 oktober 2019
Op- en afstap: Hellevoetsluis
Tijd: 15:00 – 20:30 uur
Prijs: € 59,-

Menu
Cappuccino van wildbouillon met fenegriek
***
Reeën-biefstuk met eendenlever en malagasaus
Stoofperen en geglaceerde kastanjes
Kastanjepuree met zoete aardappel en cranberries
***
Soufflé au Grand Marnier
***
Koffie en bonbons

 

Het ‘Helena Culinair Passe-partout 2019 bestaat uit de volgende vijf tochten:

  • Zaterdag 30 maart 2019: Oosterschelde Kreeft
  • Zaterdag 11 mei 2019: Appetijtelijke Asperges  
  • Zaterdag 15 juni 2019: Verse Vangst en Hollandse Haring
  • Zaterdag 6 juli 2019: Mosselen op de Maas
  • Zondag 27 oktober 2019: Wild op het Water