Over de Poolcirkel: Bergen-Bodø

Aan boord: Dinsdag 23 juli 2019, 17:00 uur, Bergen, Noorwegen
Van boord: Zondag 4 augustus 2019, 09:00 uur, Bodø, Noorwegen
Prijs tweepersoonshut: € 2040 (inclusief maaltijden)
Prijs vierpersoonshut: € 1800 (inclusief maaltijden)

Reisbeschrijving
Tijdens deze reis zeilen we flinke afstanden, maar zullen we ook de Noorse fjordenkust ontdekken. De indrukwekkende rotsformaties, de vogels, de overweldigende natuur en de honderden eilanden spreken wandelaars, zeilers én natuurliefhebbers aan. Steeds noordelijker gaan we, tot boven de poolcirkel! De route laten we een beetje afhangen van het weer. Regelmatig zoeken we open zee op om wat grotere afstanden te zeilen. Ook de nacht brengen we dan onder zeil door. Als de wind ongunstig is dan leggen we liever kortere afstanden af en varen we de fjorden in om de mooiste plekken en leukste dorpjes te bekijken. Maar hoe de wind ook waait; een aantal plekken willen we zeker niet missen:

Na Bergen wordt het landschap steeds ruiger. We varen door een fraai gebied met allerlei sunden, eilanden en doorvaarten. Op de berghellingen om ons heen zien we af en toe kleine dorpjes of losse zomerhuisjes. We hopen een bezoek te brengen aan het eiland Runde.

Runde wordt geroemd om zijn enorme vogelrots. Jaarlijks broeden er ongeveer 600.000 vogels. Papegaaiduikers, Grote Jagers, Alken, Drieteenmeeuwen en Zeearenden zijn de meest voorkomende soorten. Maar ook trekvogels gebruiken Runde graag als tussenstop.

Alesund is de grootste vissershaven van Noorwegen. Nadat het in 1904 volledig door brand werd verwoest, is het met de hulp van de Duitse keizer Wilhelm volledig herbouwd in de bekende Jugendstil. Het oude centrum is voor architectuurliefhebbers de moeite waard om te bekijken.De omgeving van Alesund staat bekend om zijn fjorden en indrukwekkende gebergten. Een uitloper van de Atlantische golfstroom geeft ons langs de kust een welkom duwtje in de rug. De combinatie van dit relatief warme water en het koude water in de diepe troggen zorgt voor grote voedselrijkdom en er komen hier veel walvissoorten voor.

Rørvik is een havenstadje in de regio Vikna. Met ruim 6000 eilanden is deze Vikna-archipel een attractie op zichzelf.

Iets noordelijker, op het eilandje Vikingen, staat het monument dat aangeeft dat we hier de poolcirkel zullen oversteken. De grote schepen van de Hurtigruten vieren dat met flink wat ceremonieel. En waarom ook niet: het is een bijzondere plek! Vroeger leefde men in dit gebied voornamelijk van de visvangst en we komen de kenmerkende houten rekken waar de kabeljauw werd gedroogd tot stokvis, nog steeds overal tegen.

Bodø, onze eindbestemming, heeft in vergelijking met piepkleine dorpjes die we onderweg zijn tegengekomen toch net iets meer te bieden. Genoeg in ieder geval, voor een gezellige laatste avond!

Algemeen
Tijdens de reis zal zo veel mogelijk worden gezeild en u wordt van harte uitgenodigd daar actief bij mee te helpen. Deze reisbeschrijving is bedoeld om u een indruk te geven hoe een reis eruit zou kunnen zien. Afhankelijk van weer en wind kan het reisplan worden aangepast.