Op zoek naar Walvissen. Lofoten en Vesteralen 1: Bodø-Tromsø

Aan boord: Maandag 5 augustus 2019, 17:00 uur, Bodø, Noorwegen
Van boord: Donderdag 15 augustus 2019, 09:00 uur, Tromsø, Noorwegen
Prijs tweepersoonshut: € 1700 (inclusief maaltijden)
Prijs vierpersoonshut: € 1500 (inclusief maaltijden)

Reisbeschrijving
Deze reis boven de poolcirkel wordt een echte ontdekkingsreis. Een reis die geschikt is voor zeilers en wandelaars, voor fotografen, biologen, vissers én rustzoekers! We leggen relatief korte afstanden af, zodat er veel tijd is om ook aan land te gaan. Dagelijks zal de kapitein aan de hand van de weerberichten de bestemming voor die dag vaststellen. Tussen de ontelbare eilanden en schierelanden is altijd wel beschut water te vinden en bijna iedere avond gaan we weer ten anker in opnieuw een mooie baai. De liefhebber mag daar een hengeltje uitgooien en proberen zo een mooie zalm, koolvis of kabeljauw voor het diner te verschalken. Anderen maken een wandeling in de ruige natuur.

Zodra het kan steken we van het vasteland over naar de Lofoten. Deze eilandengroep wordt gekenmerkt door een dramatische kustlijn met hoge bergkammen, diepe beschutte inhammen, verlaten stranden en ongerepte natuur. Onze eerste bestemming is Nusfjord. Dit is een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen en door UNESCO aangewezen als proefproject om de traditionele Noorse architectuur te behouden.

Langs de zuidkust van de Lofoten zeilen we langzaam omhoog.Een van de vele tot de verbeelding sprekende trekpleisters in het gebied is het Trollfjord, een klein fjord met een nauwe ingang waarvan de wanden honderden meters steil omhoogrijzen. Onderweg hierheen ontmoeten we met wat geluk een van de groepen orca’s die permanent in dit gebied leven. We blijven deze hele reis grotendeels in beschutte wateren ‘hoppend’ van eiland naar eiland, en van baai naar baai, steeds verder noordwaarts.

Het gebied tussen Andenesen en Senja, waar het continentaal plat overgaat in de diepzee, is bekend om zijn vele walvissen. Natuurlijk gaan we hier naar toe en als de zee niet al te wild is, is de kans groot dat wij hier walvissen zien. En ook de dagen erop is die kans groot, want we een paar dagen in deze buurt om Senja te ontdekken.

Senja is het op een na grootste eiland van Noorwegen. De westkant is bergachtig met kleurijke visserplaatsjes in beschutte inhammen. De oostkant heeft meren, bossen en onverwacht groene vlakten. We doen meerdere plekken op dit prachtige eiland aan en maken daar stevige wandelingen om de ruige natuur en de vogels te ontdekken. De wateren hier zijn zeer voedsel en vis-rijk. Miljoenen vogels zijn afhankelijk van deze rijkdom. Kleurrijke papagaaiduikers, alken, aalscholvers, maar ook de koning van de zeevolgels, de zeearend, is hier algemeen voorkomend.

Tromsø is onze eindbestemming. Het is een gezellige studentenstad met een aantal zeer bezienswaardige musea, waaronder het Poolmuseum, waar de geschiedenis van de poolontdekkers wordt belicht. Beroemd is hier ook het zee-aquarium.

Algemeen
Tijdens de reis zal zo veel mogelijk worden gezeild en u wordt van harte uitgenodigd daar actief bij mee te helpen. Deze reisbeschrijving is bedoeld om u een indruk te geven hoe een reis eruit zou kunnen zien. Afhankelijk van weer en wind kan het reisplan worden aangepast.