Video’s

OOSTERSCHELDE’s Odyssee – de wereldreis van een windjammer

De NPO maakte een documentaire van 4 afleveringen over onze wereldreis. Alle delen zijn hier te bekijken.

Deel 1

50:00 min

Nederland, Kaapverdië, Brazilië

In dit deel van de reis maken we kennis met het schip en de bemanning. We zien de OOSTERSCHELDE vertrekken vanuit Rotterdam voor een wereldreis van anderhalf jaar. Ook komt Dick van Andel aan het woord; hij restaureerde de OOSTERSCHELDE. De OOSTERSCHELDE zeilt van Rotterdam naar Kaapverdië. Op de Kaapverdische Eilanden komt een bijzondere gast aan boord. Daarna vertrekt het schip van Kaapverdië voor de grote oversteek naar Brazilië.

Deel 4

49:59 min

Argentinië, Antarctica, Azoren, Nederland

Vanuit Kaap Hoorn vertrekt de OOSTERSCHELDE naar Antarctica. Prachtige vergezichten, maar het is ook spannend. Het schip is geen ijsbreker, dus een aanvaring met een ijsberg kan fataal zijn. De OOSTERSCHELDE vaart een ondergelopen vulkaankrater in. Na een adembenemende reis begint de lange tocht naar huis, via de Azoren. Terug naar Rotterdam.

Deel 2

49:51 min

Brazilië, Zuid Afrika, Mauritius, Australië, Nieuw-Zeeland

De OOSTERSCHELDE vaart van Brazilië naar Kaapstad. Net als in de tijd van de VOC worden hier nieuwe voorraden ingenomen en het schip wordt weer klaargemaakt voor de volgende etappe. We zien de prachtige natuur van de kaap. Daarna gaat het langs Madagaskar en Mauritius naar Australië. Hier wordt een expeditie ondernomen naar de resten van de Batavia. Van Australië naar Nieuw-Zeeland doet de OOSTERSCHELDE mee aan een zeilrace.

Deel 3

49:21 min

Nieuw-Zeeland, Patagonië, Argentinië

Van Nieuw-Zeeland vertrekt de OOSTERSCHELDE voor het moeilijkste deel van de reis: de overtocht naar Kaap Hoorn. In Patagonië zien we de resten van het schip de Hoorn, dat daar verging nadat de ontdekkingsreizigers Schouten en Le Maire de kaap hadden ontdekt en haar huidige naam hadden gegeven: Kaap Hoorn.