Bijzondere vogels, dolfijnen en een maanvis

Bijzondere vogels, dolfijnen en een maanvis

Bijzondere vogels, dolfijnen en een maanvis

27 februari 2013

Aan de horizon verschijnen inmiddels wat donkerder wolken, vooral nu de zon onder is en het wat afkoelt. De wind is nog verder afgenomen en het is drukkend heet. Maar we maken nog steeds een daggemiddelde boven de 100 mijl, dus vooralsnog mogen we niet klagen en we liggen op schema. Vanmorgen merkten we voor het eerst een lage, heel lange deining uit het zuiden. Een voorbode van de zuidoostpassaat, die we over een paar dagen hopen op te pikken. De ‘Tecla’ zit zo’n 30 mijl westelijk van ons. We hebben dagelijks radiocontact en ook daar gaat alles goed aan boord. 
Het is bepaald niet druk aan boord, maar als je goed oplet is er iedere dag toch meer dan genoeg te zien. Vandaag begon bijvoorbeeld met een groep dolfijnen die voor de boeg speelden. Later zagen we in de verte kleine zwarte vogeltjes vlak boven de golven; waarschijnlijk stormvogeltjes, al waren ze te ver weg om te herkennen welke soort. Een jonge Bruine gent, een Jan-van-gent-achtige, bleef uren rond het schip hangen en dook af en toe naar vliegende vis. Daar zien we er de hele dag hele zwermen van. Ze springen uit het water als ze schrikken van ons en komen neer met het geluid alsof je een hand kiezelstenen in een meer gooit. Later vandaag zagen we nog wat dolfijnen en de hoge vin van een Maanvis. Dit is een prehistorisch aandoende, schotelvormige vis zonder staart, die wel 3 meter in doorsnee kan worden bij een gewicht van 1500 kilo. Hoe dat kan op een menu van kwallen, is me een raadsel. Hij flapperde wat met zijn hoge rugvin op het wateroppervlak. 
Het is nog rustig om ons heen, maar zoals gezegd drukkend heet en de atmosfeer voelt geladen. We zorgen er in ieder geval voor dat we voorbereid zijn op veranderingen in het weer.