Pampeiro en Carpenteira

Pampeiro en Carpenteira

Pampeiro en Carpenteira

17 maart 2013

Na vertrek van Morro de São Paulo voeren we vol tuig voor een uur of 3; hierna kakte de wind in. We besloten de motor te gebruiken. In de loop van de avond begonnen zich buien zich om ons heen te ontwikkelen, er zat eigenlijk niet veel wind en niet veel regen in, af en toe een spatje.
Wanneer de wind wél wat aantrok duurde het maar even. Onze hoop was dat er in het begin van de ochtend meer landwind zou komen, maar ook die liet zich niet zien. De hele nacht hebben we geprobeerd zeil te zetten, maar door de deining en de geringe wind begonnen de zeilen iedere keer teveel te klapperen en dan gingen ze weer naar beneden.
Speciaal voor onze Ierse gast: Happy St. Patrick’s Day!
We staan in onze regenkleding met een buitentemperatuur van 35 graden; de gevoelstemperatuur in het zeilpak ligt op het kookpunt.
Genoeg tijd om de pilots van de Braziliaanse kust eens rustig na te slaan op twee bekende weersverschijnselen die hier kunnen voorkomen:
Allereerst de Pampeiro. Een koufront vanuit Argentinië beïnvloedt het weer aan de Braziliaanse kust. Kenmerken wanneer dit front nadert: de luchtdruk stijgt abrupt; de temperatuur daalt; bij het naderen van het koufront draait de wind naar het  zuidwesten en kan 40 knopen of meer worden in buien. dat alles gaat gepaard met regen en hevige buien. De heftigheid en de duur van dit fenomeen wordt bepaald door de temperatuur: als de luchtvochtigheid laag is met een zuidwestelijke wind kan het slechte weer van korte duur zijn, maar als de luchtvochtigheid hoog is en het weer onstabiel, kan de storm 2 tot 3 dagen duren.
Het tweede fenomeen is de Carpinteiro. Dit is een zeer sterke zuidoostelijke wind die in zuidelijk Brazilië kan voorkomen; er trekt dan een koufront voorbij. De storm kan 40 knopen wind veroorzaken of zelfs meer. Het gevaar zit ‘m erin dat schepen die dicht onder de kust varen aan lagerwal kunnen raken.