Uitersten

Uitersten

Uitersten

20 maart 2013

Nog 240 mijl te gaan tot Rio de Janeiro.
Maar we hebben pech met het weer tot nu toe, of er is nauwelijks wind, of er komen uit de hevige regenbuien windstoten tot 7 Bft. Gisterochtend kwamen we in de buurt van Victoria vier oranje voorwerpen tegen. Omdat we even dachten aan reddingvlotten, zijn we gaan kijken; het bleken grote oranje boeien te zijn voor de olie- of gasindutrie waaraan kabels zitten om een pijp op te pikken.
Met de vele heftige regen- en onweersbuien, de windstiltes en de plotselinge sterke wind lijkt het een beetje op de Noordzee in het najaar. We staan allemaal in regenpakken. De gevoelstemperatuur is die van najaarsweer maar het is 27 graden op de thermometer.
Brazilië, het land van uitersten: òf de mussen vallen dood van het dak van de hitte, òf het regent twee dagen nonstop met druppels zo dik als een kers. Het land is niet voor niets zo ongelooflijk mooi groen, zelfs hun vlag is groen.
Het is werkelijk een eer om in de voetsporen van alle wereldontdekkers te varen, hetzelfde water, hetzelfde klimaat en met een hoop bemanningsleden op een zeilschip.