Vogels en baarden

Vogels en baarden

Vogels en baarden

30 april 2013

Een bericht van Alice Deinum-Teekman:
“Het is nu half vier ’s ochtends, onze -waarschijnlijk laatste- hondenwacht is bijna afgelopen. De haven van Kaapstad is nog ongeveer 136 mijl te gaan en we hebben nu vanaf Santos al 3715 mijl afgelegd. Het is een heldere nacht met afnemende maan en nog steeds de prachtige sterrenhemel. Helaas komt het beetje wind die er is uit het zuidoosten, dus we motorsaileren voorlopig even. Toen we nog maar pas onderweg waren kreeg ik de taak om met behulp van een zeevogelgids de vogels te spotten die we op onze oversteek zouden gaan zien. Dit valt nog niet mee, maar hier komt er een aantal: De Grote pijlstormvogel, Kleine pijlstormvogel, het Witbuikstormvogeltje, het Alkstormvogeltje (alleen gezien bij Tristan), de Witkinstormvogel (een heel stel volgde ons dagenlang), Schlegels stormvogel (broedt alleen op Tristan), de Zuidpoolstern (ziet eruit als een soort witte zeezwaluw; alleen gezien bij Tristan), dan verschillende soorten albatrossen die ons ook dagenlang volgden, waarvan veel Roetkopalbatrossen en een keer de Grote albatros.
Verder hebben we driemaal een groep dolfijnen gezien en is er tweemaal een walvis gespot. Ik had gehoopt er meer te zien, maar misschien zien we ze morgen of overmorgen nog langs de Afrikaanse kust.
Gisteren overdag was het een bedrijvigheid van belang. Het dekhuis is geschuurd en wordt opnieuw in de witte verf gezet. De bovenrand van verschansing en de ankerlier zijn ontroest en met menie en zwarte verf bijgeplekt, de vlaggenstok wordt gelakt, alles wordt schoongemaakt, enzovoort.
De baardcompetitie loopt ten einde, sommige mannen waren het helemal zat en hebben zich al geschoren. Wij, de dames, zijn in conclaaf geweest, hebben de foto’s van voor en na goed bestudeerd, criteria opgesteld en zullen een eindoordeel vellen. De winnaar(s) worden bekend gemaakt op de slotavond waar misschien ook nog andere acts opgevoerd worden. Kortom, alles wordt in gereedheid gebracht voor Kaapstad, want het einde komt nu toch heel dichtbij. Voor degenen die niet verder meezeilen zit het er bijna op.
Tot gauw ziens en een hartelijke groet vanaf de Oosterschelde!”