Een overzichtelijke wereld

Een overzichtelijke wereld

Een overzichtelijke wereld

18 november 2013

Update door Arnout: “De wereld hier is zo lekker overzichtelijk. En dit is precies waarvoor velen van ons aanmonsterden. Natuurlijk zijn er een hoop dingen die moeten, zoals het dek wassen of een kapot onderdeel vervangen. Sommige klussen zijn zelfs veel werk, na het hijsen van een aantal zeilen is een hele wacht wel toe aan het bed. En er zijn problemen, zoals: waar is mijn vermiste sok of welk boek moet ik dadelijk beginnen. En we stellen onszelf vragen, zoals hoe maak ik een grommer en hoe werken de tabellen voor de sextant? Maar al die kwesties moeten we en kunnen we oplossen met wat er hier aan boord beschikbaar is. Door de goede voorbereiding van de reis door de crew en het ‘Oosterschelde’-team is alles nu een kwestie van er even goed over nadenken en dan ergens in de juiste mate aan trekken of op slaan.
Dit geeft een rust die menig van ons thuis, waar we verbonden zijn met de hele rest van de maatschappij via tig soorten netwerken, niet snel vinden. De overzichtelijkheid wordt ondersteund door de routine, die we nu echt goed te pakken beginnen te krijgen. Dagen zijn geen belangrijke meetlat meer, maar de tijd wordt gedeeld door wachten en maaltijden. Alleen zaterdag heeft belang als schoonmaakdag.
Doordat we vrij zijn van de gebruikelijke dagelijkse beslommeringen en doordat we een luxe wachtensysteem van 4 uur op en 8 uur af draaien hebben we voldoende tijd om eens goed over de belangrijke dingen des levens na te denken, of over juist helemaal niks. Er wordt gelezen, een hoop geschreven, gekletst en gedebatteerd. We leren van elkaar en uit boeken dingen waarvan we nog niet wisten dat we het wilden weten of kunnen.
Deze reis zou je kunnen omschrijven als één grote meditatie sessie. Maar in plaats van onszelf in een onmogelijke houding te worstelen op een kokosmat, hebben we dolfijnen, walvissen, albatrossen, een want en een kluivernet om in te klimmen, een koers om te varen, een regenboog bij middernacht, eindeloze deining en een reddingvest onder het matras om ´s nachts niet uit de kooi te rollen.”