Land in zicht (op de zeekaart)

Land in zicht (op de zeekaart)

Land in zicht (op de zeekaart)

25 november 2013

Update geschreven door Marino: “De zeekaart van het kotje bij het stuurwiel is vervangen door een nieuwe. Op deze kaart komt helemaal rechts, voor het eerst, Zuid-Amerika tevoorschijn. De vorige kaart gaf alleen water weer. Daar had de rederij aardig op kunnen besparen door gewoon een wit stuk papier te nemen.
Wel aardig waren de onderwater-hoogtelijnen. Terwijl we over het (niet zo) vlakke water voeren, bevond zich onder ons een fascinerend berglandschap met hoogteverschillen tot 4 km. Maar de hoogste top zat nog 400 meter onder het oppervlak.
Daar zullen de walvissen, die we tot nu toe nauwelijks gezien hebben, zich ongetwijfeld verstopt hebben. Wel zien we de albatrossen. En er vliegen voortdurend zwermen kleine stormvogeltjes om het schip. Vlak over het water tussen de hoge golven door. Het is een raadsel waarvan ze leven, maar de logica schrijft voor, dat dat toch moet gebeuren.
De middaglezingen blijven hoogtepuntjes. Na de met jeneverflessen geïllustreerde  lezing over het oorlam en Woody over Mozambique, hebben de Leonard en Leo (hooggeleerdelijk) gesproken over respectievelijk zeekaarten in de 17-e eeuw en over ‘common law’ versus ‘civic law’. We blijven leren.”