Schoonmaak en pannekoeken

Schoonmaak en pannekoeken

Schoonmaak en pannekoeken

1 december 2013

Woody meldt:
“Het is weer zaterdag. Dat betekent schoonmaakdag. Iedereen ruimt even op, zodat alles leefbaar blijft. Na dagen grijze hemel komt vandaag de zon weer eens kijken. Spectaculaire opklaringen na het koufront, zou Henk Wever hebben gezegd. Het is meteen heerlijk aan dek. Toch zit ‘s middags iedereen binnen… deel 5 van de serie ‘Hornblower’ wordt vertoond. Je bent toch benieuwd hoe het verder gaat met Horatio.
De weersvoorspellingen hebben een rustige tocht naar Kaap Hoorn voor ons in het verschiet. Toch duikt de barometer wat snel naar beneden. Na het eten (heerlijke spaghetti met salami-tomatensaus) trekt de wind aan. Bezaan gaat naar beneden, bram eraf, grootzeil, etc. Rond middernacht staat alleen nog topzeil en fok. Nog steeds 11 knopen (20km/u) op het log. Hoewel de voorspellingen meestal precies kloppen, kun je er nooit blind op vertrouwen, zeker niet in de ‘furious fifties’. Ook een sneeuwbuitje ontbreekt niet. De windmeter geeft 40 knopen aan, tel daar onze eigen snelheid bij op en we zitten op een goede kracht 9 Bft. Zou de storing die er over drie dagen zou zijn ons nu al hebben ingehaald? We zullen het over drie dagen zeker weten!
De wind gaat al wat liggen en het zonnetje schijnt alweer, alleen de golven gooien ons nog heen en weer.
Straks is het weer zondagsontbijt. Zou het Job zijn gelukt om weer pannekoeken te maken? Daar kijken wij met zijn allen elke week weer naar uit!
Maandag zullen we als het goed is Kaap Hoorn ronden. Zullen we de beroemde rots te zien krijgen, of zullen we er net als de ‘Europa’ in de dichte mist langsvaren? We houden u op de hoogte!”