Onderweg na een geslaagde Kieler Woche

Onderweg na een geslaagde Kieler Woche

Onderweg na een geslaagde Kieler Woche

30 juni 2014

Kapitein Bernt meldt:
“Onderweg naar Helgoland kijken we terug op een geslaagde Kieler Woche. We hadden beduidend minder dagtochten dan voorgaande jaren. De Kieler Woche zag er ook anders uit. Waar andere jaren het water dun gezeild werd was het nu een redelijk tamme week. De tochten die we hadden waren wel erg leuk. Het weer was vrij redelijk, we hadden regelmatig zon. De positieve kant van minder tochten varen was dat we aan boord een hele lijst van kleine en grotere klussen konden afwerken die na de werfperiode nog te doen waren. Zo werd een aantal dagen van ‘s morgens tot ‘s avonds aan en onder dek gewerkt. Roestplekjes, klusjes in het tuig, lakwerk enzovoorts. Het was voor mij leuk om weer aan boord te zijn nadat ik precies een jaar geleden in Mauritius het schip verliet.
We hadden voor de dag- en avondtochten die we voeren hetzelfde cateringbedrijf als voorgaande Kieler Wochen. Dat maakt de samenwerking erg prettig. Ze weten dat de ‘Oosterschelde’ gewoon echt gaat zeilen dus met eten en drinken is daar allang rekening meegehouden. Met een paar enthousiaste bemanningsleden lukt het altijd weer de mensen lachend aan de vallen te laten trekken; de zeilen stonden dan ook in no time allemaal bij. Het mooie aan de Kieler Woche is dat je nergens heen moet, je deelt je tijd gewoon in naar de wind om zo veel mogelijk te zeilen. Overstag, gijpen, topzeil erbij, breefok op en breefok weg, het was ons nooit teveel en de gasten vonden het fantastisch. Het mooiste was de woensdag, toen we onder vol tuig met breefok aan kwamen zeilen en tot twee scheepslengtes voor het afmeren alles op lieten staan. Op teken van het achterdek alles in een keer naar beneden, fenders uit, meertrossen klaar en we lagen drie minuten later vast aan de kade. De Duitse bemanningsleden van onze buurschepen stonden met open mond te kijken en we kregen applaus toen we lagen. Dit soort dingen maakt het ook voor de bemanning weer een feestje om te varen.
Zondag hadden we een paar uur tijd om het schip weer helemaal netjes te krijgen voor de nieuwe gasten, die vanaf 14:00 uur kwamen binnendruppelen. Om 16:00 was iedereen aan boord en om 17:00 voeren we richting sluis. Als zogenaamde Freifahrer mag je ook ‘s nachts door het Kieler Kanaal varen, dus om 04:00 vanochtend kwamen we vlak voor hoogwater de sluis uit de Elbe op.
Op dit moment staat er al een aantal zeilen en helpt de motor ons om wat hoogte te winnen zodat we straks nog even lekker het laatste stuk kunnen zeilen naar Helgoland. Daar zullen we de middag en avond blijven zodat we vannacht ergens weer onderweg kunnen.”