Whiskey

Whiskey

Whiskey

12 juni 2015

Het ging ons voor de wind, richting Rona. Maar daar was de deining ons, jammer genoeg, niet goed gezind. Op de plek waar we wilden ankeren was de deining nog te doen, maar op de plek waar we wilden landen met de dinghy, was het te gevaarlijk om mensen aan de kant te brengen. Daarom in kleine groepjes een tour met de dinghy gemaakt, zodat de zeehonden en verschillende vogels van dichtbij te zien waren. Dit onder leiding van de (zelfbenoemde) dinghy-captain Eddy (Eduardo).
Toen het bootje weer aan boord, stond het anker gehieuwd en zijn we onder zeil vertrokken. De wind was inmiddels iets geruimd, dus met een ruime wind naar het oosten gekoerst. Voor het eten kwamen we bij Sule Skerry, waar ankeren noch landen een optie was. Dus een rondje gevaren om het eiland heen en daarna verder gezeild naar de Orkneys.
Tegen twee uur ‘s nachts kwam Mainland in zicht en met de stroom in de kont zeilden we tussen de eilanden door. Maar toen moesten we opdraaien en werd het te hoog aan de wind om onder zeil verder te gaan. Dus het tuig laten zakken en op de motor verder tussen de eilanden en rotsen in een soort constant ochtendgloren. Omdat we zo noordelijk zitten wordt het niet echt donker ‘s nachts. In het noorden is het licht en in het zuiden is het donker. En wij in het midden.
We knoopten in Kirkwall vast net voor half acht, dus tijdens het ontbijt werden de plannen voor de dag gemaakt. Rondje eiland, standing stones, distillery, St Magnus, enz.
Bij de destilleerderij van Highland Park kregen we een interessante rondleiding bij deze vrij grote, maar traditionele whiskey-producent. Een van de weinigen waar ze de ontkieming nog in eigen huis laten gebeuren en waar van begin tot eind alles met de hand gaat. En uiteindelijk moet er natuurlijk geproefd worden van de verschillende soorten aldaar gestookte whiskey.
Toen iedereen weer aan boord was, zijn we naar de Bay of Holland gevaren, op Stronsay. Dit omdat het zulk rustig weer is en we zin hadden in een avondje BBQ.
De buiken zijn nu rond van het vlees en de salades en langzaam maken we ons op voor een goeie lange nacht. Morgen na het ontbijt gaan we beginnen aan het laatste stuk. De wind ziet er qua richting helemaal goed uit, alleen de windkracht laat het wat te wensen over. Maar ach, we hebben de tijd.