Zeebenen gezocht

Zeebenen gezocht

Zeebenen gezocht

6 september 2015

Zaterdag was het weer zover: we gingen varen met jongeren die denken aan een baan in de maritieme sector. Vierentwintig jongens en meisjes van 14-15 jaar oud die dik 24 uur meevaren. Natuurlijk hoop je dan dat het weer een beetje meewerkt, maar dat is nu niet helemaal het geval! >
We begonnen met een rondleiding door de MS ‘Rotterdam’, die aan de Wilhelminakade afgemeerd lag. De brug, de hutten, de logistiek erachter, alles werd verteld en en alles werd bezichtigd.
Hierna kwam iedereen aan boord en was het tijd om te gaan varen. Eerst rustig de Waterweg af, langs de verschillende havens. Ondertussen waren we druk bezig met zeevasten en de zeilen dicht te reven. Buiten zou ons een stevige wind opwachten.
Tot aan de paddestoelen (richtlichten bij de Maasmonding) hield iedereen zich sterk, maar eenmaal op zee werden de gezichten snel bleker.
Het idee was om een rondje om het windmolenpark bij IJmuiden te varen, maar op de hoogte van Scheveningen was er, op de vaste bemanning na, nog maar een enkeling die niet ziek was. Dus de keus was snel gemaakt, we liepen de haven van Scheveningen binnen. Hier hebben we lekker gegeten en al snel was iedereen weer zichzelf.
Na het diner hebben we een film bekeken over de ‘Peking’, toen deze in de jaren 30 van Hamburg naar Chili voer, de verkeerde kant op langs Kaap Hoorn.
Hierna naar bed en vanochtend zijn we de ‘Oosterschelde’ grondig aan het onderzoeken: hoeveel brandstof kunnen we meenemen, hoe werkt een radar, hoe maak je een reisvoorbereiding, wat is een VHF, enzovoorts. Verdeeld in drie groepen gaan alle deelnemers zo het schip door waar de bemanning ze helpt bij het beantwoorden van de verschillende vragen.
Zodra dit voorbij was zijn we weer gaan zeevasten en lieten we, rond 9 uur vanochtend, de beschutting van de haven achter ons om terug naar Rotterdam te komen. Gelukkig neemt de wind langzaam wat af en kunnen we een ruimwindse koers naar Hoek van Holland varen.
We zullen zien of de jonge magen zich vandaag wat beter houden.