De eerste dagen

De eerste dagen

De eerste dagen

6 januari 2016

Gastbemanningslid Jan ten Dam schrijft:
“Inmiddels is het dinsdag een eind in de middag en we zijn dus al drie dagen onderweg. Zoals bekend ben je bij zeilen afhankelijk van weer en wind. En wat de wind betreft zat het in de categorie soms wat veel en in ieder geval tegen. Dat is dus niet het soort wind dat we zoeken.
Na op zaterdagmiddag in de Leuvehaven uitgezwaaid te zijn door familie vrienden en een collega, hebben we op de motor, met een korte tussenstop in Maassluis, koers gezet naar de Noordzee om daar een koers langs de Nederlandse en Belgische kust te gaan varen. Zoals gezegd, we hadden de wind tegen en voeren we op de motor. Het zeil dat gezet werd diende alleen om het schip wat meer stabiliteit te geven. Voor diegenen van de gastbemanning die de wachten meeliepen was er dan ook niet veel te doen. Twee dagen hebben we zo voortgeploeterd. Op maandagochtend was duidelijk dat het alleen maar erger zou worden en besloot kapitein Maarten om Dieppe aan te gaan doen en beter weer af te wachten. Gisteren even naar vijf uur ‘s middags liepen we, na het passeren van de sluis, het bassin van Dieppe binnen. De meeste gasten namen meteen de kans om even aan de wal te gaan. Maar op maandagavond bleek in Dieppe niet veel open te zijn. Velen hebben de dinsdag dus gebruikt voor een herkansing. Hoewel Dieppe niet zo veel te bieden lijkt te hebben, kan je er wel goed eten (overigens niets ten kwade over het eten aan boord!).
Vandaag vertrekken we met het hoog water aan het eind van de middag weer om onze reis te vervolgen. Maarten heeft zijn plannen wel verteld, maar dat komt neer op: als dit dan dat, en er zijn veel als-en. Wellicht nog een stop voor de oversteek in Frankrijk of Engeland, maar mogelijk ook gelijk de oversteek van de Golf van Biskaje maken. We gaan het zien, eerst maar eens zien wat er van onze verse zeebenen over is.”