Goede gang erin

Goede gang erin

Goede gang erin

11 maart 2017

Na het nodige oponthoud aan het eind van onze periode in Cape Verde zijn we onderweg naar de volgende bestemming, het Caraïbisch gebied, 2100 zeemijlen naar het westen. Met een schip vol gastbemanning, stores, gasolie en water hebben we gisteren Mindelo achter ons gelaten en zeil gezet voor de oversteek. Vanaf Porte Grande eerst naar het zuidwesten, de straat tussen São Vicente en Santo Antão uit. Van vorige keer wisten we dat je niet vlak onder het grote, hoge Santo Antão langs moet, omdat daar een grote luwte ligt. Dus ruim 15 mijl verder naar het zuiden gegaan om hier niet in terecht te komen. Dit bleek niet genoeg. De snelheid viel even terug tot 2,5 knopen, ver onder het gemiddelde dat we moeten halen. Maar gelukkig kwamen we er snel uit en liep de snelheid meteen op: 6 knopen, 7 knopen, 8 knopen, 9 knopen…
Vandaag hebben we de hele dag gemiddelden van ruim boven de 9 knopen gevaren en dus vliegen de mijlen onder ons door. Het weerbericht ziet er voor de komende 24 uur ook zeer gunstig uit, dus we zullen deze snelheid er nog wel even inhouden. Altijd lekker om aan het begin van een oversteek meteen goed gang te maken; dat geeft wat ‘lucht’ later in de reis.
Omdat we, dichter bij onze bestemming, een meer oostelijke wind verwachten, sturen we nu zuidelijker dan een rechte lijn naar ons doel. Zo hopen we later een grotere hoek te kunnen maken met de wind, omdat recht voor de wind nou eenmaal niet de snelste koers is.
We zullen zien, voorlopig genieten we allen!