Falmouth

Falmouth

Falmouth

20 december 2017

Gastbemanningslid Jan ten Dam vertelt (18 december):
“Precies vijf dagen na vertrek uit Rotterdam naderen we in de ochtend de haven van Falmouth. Het is bijna windstil en de lucht is blauw. Het belooft dus een mooie dag te worden. Voor de gasten geeft dit de mogelijkheid straks de benen te strekken aan de wal en de bemanning zal druk zijn met het nalopen van het schip voordat we echt de oceaan op gaan.
Na vertrek uit Willemstad zijn we via de Westerschelde naar zee gegaan. Wind en zeegang maakten het de gasten mogelijk redelijk rustig in te slingeren. De een ging dat wat minder goed af dan de ander. Van mijn eerste twee wachten aan dek heb ik dus niet zoveel meegemaakt. En dan was het aan dek nog goed koud ook. Een half uur in weer en wind aan het roer staan vond ik wel genoeg.
Het varen op een zeilschip blijkt weer zijn charme te hebben. Je weet waar je naartoe wilt, maar kan je er ook komen? Afhankelijk van wind en stroming kan je bepalen wat je gunstigste koers is. Maar dan zal je zien dat een weersverandering uitnodigt het plan bij te stellen. Zo werd het plan koers te zetten naar een Franse haven toch maar veranderd in een koers naar een Engelse haven. Als je onze koers van de afgelopen dagen ziet, zou je denken dat we druk zijn geweest de drankvoorraad weg te werken of in de problemen zaten. Maar het was dus de veranderende weersverwachting, de stroming en de wens een beetje aangenaam te varen die kapitein Maarten uiteindelijk deed beslissen koers te zetten naar Falmouth. Deze haven is overigens een ideale plek om de oversteek van de Golf van Biskaje te beginnen.
De afgelopen dagen op zee hebben we het weer allemaal meegemaakt: meer en minder wind, regen en lage temperaturen die gelukkig langzaamaan wat oplopen. Dit samen meemaken maakt van bemanning en gasten een goede ploeg. De sfeer aan boord is uitstekend en we zien al uit naar het vervolg van onze reis.”