Vertrokken uit Falmouth

Vertrokken uit Falmouth

Vertrokken uit Falmouth

20 december 2017

Jan ten Dam vertelt verder (19 december):
“Inmiddels hebben we Falmouth verlaten. Na het aanmeren vroeg in de ochtend zijn de gasten aan land gegaan om de stad en de naaste omgeving te verkennen. Het is de hele dag prachtig zonnig weer, dus dat zit mooi mee. De bemanning is ondertussen druk met kleine klussen aan tuigage en andere zaken. Dit is wat anders dan werken aan dit schip in kou, sneeuw of regen. Ook ‘s avonds gaan de meesten weer de wal op. En nu kan ook de bemanning zich even ontspannen.
Vanmorgen was het even na 8 uur trossen los. Onder een blauwe hemel verlaten we Falmouth voor de volgende etappe. Bij vertrek moet ik aan de Wet van (ex-crew) Anthony denken die bepaalt dat er drie soorten wind zijn; tegen, te weinig of teveel. Vandaag is het een combinatie van weinig en tegen. We varen dus eerst op de motor. Maar op een zeilschip wil je kunnen zeilen (de Wet van Maarten?). Dus als we vrij genoeg zijn van het land wordt koers gewijzigd en zeil gehesen. Zo kunnen we toch een groot deel van de ochtend en een deel van de middag zeilen. Hard gaat het niet en het is ook niet helemaal de goede kant uit, maar ’the grand old lady’ doet wat ze kan. Laat in de middag, we naderen Land’s End, gaan toch de zeilen neer en wordt op de motor een veel zuidelijker koers gevaren. Geregeld zagen we een helikopter van de navy vliegen. Aan het eind van de middag, wanneer we nog onder zeil varen, maakt die nog twee fotorondjes om ons prachtige schip.
De wat vreemde koersen die we lijken te varen, werden dus voortgezet. Maar nu gaat het in rechte lijn de Golf van Biskaje over, richting de Portugese kust. De komende dagen wordt nog geen zeilbare wind verwacht. Maar wie weet verandert dit toch of is er tijd koers te verleggen om weer een tijd te zeilen. We zien wel, en ondertussen genieten we van het varen, het langzaam stijgen van de temperatuur en het ritme van het leven op zee.”