Deining

Deining

Deining

24 februari 2018

Dat het door het weer een beetje een rare reis ging worden was al snel duidelijk. Maar toen de regen ophield en de wind eindelijk met een 15 knopen uit het noordoosten kwam, bleek het nog niet gedaan met de pret.. Want de wind bleef krimpen naar het noorden, naar het noordwesten en later zelfs naar het westen. Dit was op zich niet erg, omdat het stuk van São Nicolau naar Boa Vista meestal precies niet bezeild is en nu erg makkelijk met losse schoten te halen viel.
Het heeft alleen wel een nadeel, hier kwamen we achter toen we eenmaal bij Sal Rei aankwamen. De deining, geproduceerd door lagedrukgebieden veel noordelijker in de oceaan, wordt normaal erg afgezwakt door de wind en bijbehorende golven voordat het Cabo Verde bereikt. Maar er zit zo’n sterk lagedrukgebied op de oceaan dat deze ‘ons’ hogedrukgebied naar het zuiden duwt. Vandaar de westelijke winden en gebrek aan ‘bescherming’ tegen de geproduceerde deining. Nou is deining op zich geen probleem, als je maar op diep water blijft. Maar als je naar ondiep water gaat zoals in de baai bij Sal Rei, dan wordt de deining hoger door de bodem. Het kwam erop neer dat we in de baai ineens met dikke golven van een meter of vijf te maken kregen. De beslissing was snel gemaakt: weg hier!
Dus we zijn meteen de baai weer uitgevaren en een ankerplek gezocht aan de oostkant van Boa Vista. Deze vonden we bij Curral Velho, een verlaten dorpje. Daar hebben we rustig ontbeten om vervolgens het anker weer omhoog te trekken en een kijkje te nemen bij het kleine eilandje Ilhéu de Curral Velho, vlak voor de kust, waar veel bruine genten nesten.
Daarna de zeilen gehesen voor een heerlijk rustige dag zeilen langs de oostkust van Boa Vista, waar ik in de jaren dat we hier rondvaren nog nooit geweest was. In de middag staken we het open stuk over richting Sal, waar we ook aan de oostkant bleven. Vannacht hebben we het anker laten vallen in de voor ons ook onbekende baai van Pedra Lume (stenen van vuur), om hier de dag door te brengen in het kleine dorp, bij de zoutpannen en lekker snorkelend naast het schip.