Voorbij de Bahama's

Voorbij de Bahama's

Voorbij de Bahama's

6 mei 2018

Er zijn voorspellingen, waarop je plannen maakt. En er is de werkelijkheid. De voorspelling was dat de wind laat in de avond zou gaan draaien naar het oosten en een paar uur na middernacht naar het zuidoosten. Het plan was om dan bij de ‘uitgang’ van het Northeast Providence Channel te zijn en die zuidoostenwind te gebruiken om naar buiten te zeilen.
De werkelijkheid was iets anders. Al een stuk eerder dan verwacht draaide de wind naar het oosten, waardoor we gedwongen werden zuidelijker te sturen dan we van plan waren. “Op zich niet erg; als de wind straks doordraait naar het zuidoosten, gaan we overstag en varen zo naar buiten”, dachten we. Maar de wind wilde helemaal niet verder draaien. Hij bleef oost, waardoor we dichter en dichter bij Nassau kwamen. Daar hield voor ons het water op en moesten we dus overstag. Alleen, met de stroom dwars op onze koers kwamen we geen meter verder naar het oosten. Dus hebben we de motor gestart om toch oost te kunnen maken.
Ondertussen viel de regen de hele nacht in dikke buien op ons neer. Wat een water kwam er uit de lucht! Vanochtend bleken de putsen die naast de bezaanmast hangen, halfvol te staan met water!
Maar gelukkig draaide de wind aan het eind van de ochtend toch eindelijk naar het zuidoosten, waardoor de motor uit kon en de rest van de zeilen erbij. De lucht bleef onstuimig en af en toe kwam er nog een klein buitje over, maar ook dat stabiliseerde zich langzaam. Wat een prachtig gezicht om alle verschillende soorten wolken om je heen te zien.
De zuidoostenwind heeft ons de hele dag lekker op weg geholpen en de Bahama’s zijn al niet meer dan een herinnering. Dat het daar nog niet geheel stabiel is, blijkt wel uit het onweer dat we achter ons zien. Bij ons een mooie sterrenhemel met af en toe een dikke wolk die rustig voorbij drijft.
Bermuda, here we come!