37 graden noord

37 graden noord

37 graden noord

18 mei 2018

Eenmaal op de 36 graden noord aangekomen vonden we de wind niet zoals verwacht en besloten we nog verder naar het noorden te zeilen voor we de oost in gingen. Op 37 graden noord vonden we de wind die we zochten en zijn we gegijpt. Hierna werd het een kwestie van zo hard mogelijk naar het oosten! 
Omdat we geen directe lijn volgen en we eerst naar het noorden zijn gevaren, werd onze afstand naar Horta maar langzaam kleiner. Maar inmiddels loopt het aantal mijlen dat we voor de boeg hebben gestaag naar beneden. De verwachting is dat we vandaag nog ruime wind hebben en we dus weer wat mijlen weg kunnen snoepen. 
Vandaag trekt er een lagedrukgebied noord van ons langs, die de wind zal doen aantrekken. Lekker! Dan, ergens aan het eind van de nacht, zal de wind gaan ruimen naar het noorden, dus zullen we gijpen en nog steeds naar het oosten blijven sturen. Maar hierna wordt het wat rommelig… 
Tussen het laag dat vandaag noord van ons langstrekt en de volgende die in aantocht is, blijkt een rug van hogedrukgebied te liggen. Die rug lijkt ons plan wat te gaan verstoren, maar dat zien we dan wel weer. Het is moeilijk te voorspellen hoe hoog die rug gaat zijn en wat voor invloed die gaat hebben op ons. En daarbij maakt het ook weinig uit, we zijn geen Volvo Open 70, dus halen geen snelheden dat we er veel aan kunnen doen. Daarom varen wij voorlopig stug door en nemen het weer zoals het komt.