Strategie bepalen

Strategie bepalen

Strategie bepalen

1 juni 2018

De laatste dagen zijn we zo veel mogelijk naar het noorden gegaan. Er was geen wind en we voeren op de motor. Nu is de wind gelukkig weer teruggekomen en we zeilen ook weer. Maar we staan wel voor een keuze, of gok; het ligt eraan hoe je het bekijkt… 
We hebben nu een zuidzuidwestenlijke wind, de eerste tekenen van het lagedrukgebied dat binnenkomt. Dat betekent dat we twee opties hebben: onderlangs of achterlangs.  
Aangezien er verwacht wordt dat deze depressie langzaam naar de Biskaje zal gaan en dan de zuid in trekt, is er iets voor te zeggen om aan de onderkant te blijven en hard naar het oosten te varen, en dan, met wat mazzel, voor de kern uit te komen, zodat we dan een slinger naar het noorden krijgen. Maar als dit lagedrukgebied echt naar het zuiden wegtrekt, zal er uiteindelijk naar verwachting aan de noordkant van de Golf van Biskaje een stevige noordenwind komen te staan, waar we dan recht tegenin moeten zien te komen. Dan moeten we al vrij snel diep de Biskaje in om onder de kust omhoog te komen, om nog maar te zwijgen over het ronden van Ouessant (westkant van Bretagne).
Daarom hebben we besloten langs de ‘verkeerde’ kant te gaan. Voor nu varen we zo snel mogelijk de noord in. We zullen dan ergens aan de achterkant van de depressie komen te zitten. Daar is meer wind en nadat het koufront overgekomen is, zal daar de wind uit het noorden gaan komen. Pas dan zullen wij naar het oosten gaan en hopen boven de kern uit te komen. Als dan het gebied naar het zuiden wegtrekt, zal die noordenwind blijven staan, maar zitten wij al een stuk noordelijker dan met optie 1 en een stuk westelijker. Dan hebben we een stuk meer water om ons heen, waardoor we meerdere opties openhouden hoe we onze weg gaan vervolgen.
We varen de komende 18 uur naar het noorden en zullen dan zo hoog mogelijk aan de wind blijven varen, om boven de kern uit te komen. Over een paar dagen weten we of dit een goeie beslissing is geweest.