Douarnenez

Douarnenez

Douarnenez

29 juli 2018

Elke twee jaar heb je het Maritiem Festival in Douarnenez. Dit kleine Franse stadje huist dan de mooiste, meestal zeer oude schepen van de omgeving en ver erbuiten. En het wordt allemaal georganiseerd met de Franse slag, en dit in de beste zin van het woord.
Eigenlijk is het hier heel simpel: als je vaart heb je zo lang mogelijk zo veel mogelijk zeil op en dus zeil je vanuit de overvolle, krappe haven naar buiten en later weer naar binnen. En dat doet iedereen, zonder veel overleg op marifoon. Gewoon zeilen en om je heen kijken en degene die wél een beetje ruimte heeft, die wijkt. Leuk! En als je niet zeilt, ben je open voor het publiek en kijk je naar het spektakel van de andere schepen die de haven in en uit komen zeilen.
Verder zijn er wedstrijdjes wrikken in de haven, muziek vanaf verschillende schepen, wordt er vis gerookt, zijn er stands met allerlei snuisterijen, bars, een groot podium, enz. Eigenlijk één grote chaos op en om het water, nét genoeg georganiseerd dat het lukt. En omdat het festival zo leuk is, komen er (nu ook weer) meer schepen heen dan gepland, dus liggen we niet drie dik aan de kade, maar is vijf op een rij geen uitzondering.
Het enige ‘probleem’ bij dit festival is het weer in Bretagne. Nou hadden we vrijdag en zaterdag af en toe een klein buitje, vandaag is het gewoon stevige Bretonse regen. Maar dit zijn ze hier wel gewend en vinden wij ook wel weer eens lekker! Vanmiddag klaart het weer op en zal het aantal bezoekers snel stijgen.