Land's End

Land's End

Land's End

2 augustus 2018

We zijn inmiddels al een stuk verder. Maar de wind die ons de eerste nacht bezighield, houdt ons nog steeds lekker bezig. De voorspellingen veranderen voortdurend en de wind komt van alle kanten en in alle sterkten aan ons voorbij. 
We hebben tijdens de oversteek van Frankrijk naar Engeland vooral aan de wind gevaren en met een mooie boog kwamen we bij Land’s End. Toen we daar bijna waren kromp de wind en konden we wat ruimer gaan varen. 
Daarna werd het weer een gevecht tussen ons, de deining en de zwakke wind. Als we recht op ons doel stuurden hadden we te weinig druk in het tuig om het vol te houden op de deining. Dus stuurden we wat hoger. Zo heb je meer druk in het tuig en een andere hoek op de golven. Maar als de wind dan iets toeneemt, kun je dus wat lager (en beter de goede kant op) sturen. Dit maakte dat onze koers nogal slingerde. 
Maar uiteindelijk settelde de wind zich steeds meer en kwamen we ook in de luwte van Ierland terecht, waardoor de deining een stuk minder werd. Eindelijk een beetje rust, dachten we.. 
Nou, mooi niet! De weerberichten voorspelden de volgende uitdaging: veel wind. 
Gisteren voeren we voor de wind, natuurlijk met de breefok erop, toen de wind langzaam begon toe te nemen. Dan schiet het lekker op. Maar na een tijdje werd het toch wat te gortig en hebben we dat grote zeil omgeruild voor de stagfok. Met een ‘party-tuig’ van grootzeil, fok en topzeil hadden we een goed hanteerbaar schip en haalden we mooie snelheden. In de nacht begon de wind langzaam af te nemen en kon er langzaam weer meer zeil bij. 
Nu staat er weer een heerlijk zeilwindje, hebben we veel tuig staan en de sterke tegenstroom zal bijna gaan keren. Kortom, we maken ons op voor een mooie zeildag. Het is ook wel tijd voor een stop om even de benen strekken. Het plan is om bij het Isle of Man te stoppen voor een rustige nacht. Morgen zullen we onze weg vervolgen.
Qua natuur hebben we trouwens niet te klagen. Meerdere malen per dag zien we dolfijnen of bruinvissen. En verschillende vogels, zoals Jan-van-genten, drieteenmeeuwen, zilvermeeuwen en alken, laten zich ook geregeld zien.