Op weg naar St Kilda

Op weg naar St Kilda

Op weg naar St Kilda

24 augustus 2018

De eerste dag begon met rustige wind, maar de voorspellingen zeiden dat er meer aan zou komen. Dus begonnen we met een gereefd tuig vanuit Ullapool richting Tarbert. In de middag naam de windkracht flink toe. Met een dikke 30 knopen wind voeren we aan het begin van de avond East Loch Tarbert binnen. 
Daar hebben we heerlijk beschut gelegen en ‘s ochtends de destilleerderij bezocht. Daarna zeilden we naar het noorden, richting Stornoway. We zijn onder zeil vertrokken en hebben tot vlak voor de kade kunnen doorzeilen. Top! 
In Stornoway zijn de gasten gaan kijken bij de Calanish standing stones. Deze zijn ouder dan Stonehenge, wat het erg indrukwekkend maakt. Daarna zijn we naar een Blackhouse gegaan om te zien hoe de mensen hier vroeger woonden. 
Na het diner hebben we de trossen losgegooid om de nacht in te zeilen richting de Sound of Harris. We gingen niet helemaal de goede kant op, maar het zeilde wel lekker! Nadat we de Shiant-eilanden aan de oostkant passeerden hebben we de zeilen toch maar laten zakken en zijn we op de motor doorgegaan.
Natuurlijk willen we ook deze reis naar St Kilda, maar dan moet er wel een ‘window’ zijn dat het mogelijk is. Voor deze reis is het eigenlijk makkelijk, want vanaf het begin leek het er al op dat die ‘window’ er morgen gaat zijn. Daarom zijn we vannacht al door de Sound of Harris gevaren en liggen nu achter het eiland Taransay, aan de westkant van Harris, voor anker. Vanochtend blijven we hier en verkennen dit eiland, na de lunch verkassen we iets naar het noorden om ergens anders nog een avondwandeling te kunnen maken. In de nacht zullen we vertrekken richting St Kilda, om morgenochtend bij Stack Lee en Boreray naar de grote Jan-van-genten kolonie te kijken, voor we voor anker gaan bij Horta, het grootste eiland van de St Kilda-archipel.