Sparkling dolphins

Sparkling dolphins

Sparkling dolphins

16 december 2018

Op de route van de Canarische Eilanden naar Kaapverdië mag je verwachten dat er wind staat vanuit het noordoosten. Dat betekent dat het voornamelijk voor de wind zeilen is.
Dan zijn er twee opties: gewoon plat voor de lap, recht op het doel af, of afkruisend. Recht voor de wind is meestal niet zo’n snelle koers, omdat de zeilen elkaar afschermen en je dus effectief weinig zeil hebt. Als je gaat afkruisen kan je meer zeil ‘vol’ houden en dus meer snelheid maken, maar de route wordt ook langer. Met een beetje wind is afkruisen meestal de snellere optie, dus zo begonnen we ook. Jammer genoeg is de wind er langzaam uitgezakt, maar op de oceaan blijft er altijd wel wat deining staan. Dit zorgt ervoor dat, met weinig druk in het tuig, de gaffelzeilen gaan slaan bij elke golf. Hierdoor was afkruisen geen optie meer en hebben we vanochtend het langstuig laten zakken en zijn we plat voor de lap gaan varen met alleen de vierkante zeilen (breefok, topzeil en bram). De snelheid was niet erg hoog, maar we gingen wel de goede kant op. Maar de wind zakte er nog verder uit. Dus in de middag lagen we te dobberen. Daarom hebben we de zeilen laten zakken en varen we nu de nacht in op de motor.
Naast het zeilen gebeurt er natuurlijk van alles op en rond het schip. Gisteravond bijvoorbeeld zwommen er dolfijnen naast het schip. In het donker zie je die natuurlijk (bijna) niet. Maar met de bioluminescerende organismen in het water, die oplichten als ze bewogen worden, waren de dolfijnen prachtig te zien! ‘Sparkling dolphins’ noemden we ze.
Ook hebben we een paar verstekelingen aan boord: twee duiven hebben een plek ingenomen om een beetje uit te rusten. We zullen zien hoe lang die met ons meevaren.